25. Maja 2023.

Opasna zabava: Veliki broj mladih vozača gleda video snimke na pametnim telefonima

Gotovo četvrtina vozača mlađih od 35 godina kaže da se rizično ponaša za volanom automobila. To je vidljivo iz godišnjeg izveštaja francuske fondacije Vinci Autoroutes.

Upotreba pametnih telefona i konzumacija alkohola i droga su u porastu među mladima do 35 godina, posebno među muškarcima. To pokazuje godišnje istraživanje koje je za ovu organizaciju sproveo Ipsos na uzorku od 12.400 vozača u jedanaest evropskih zemalja.

Čak 67 odsto mlađih vozača smatra da je korišćenje telefona bez upotrebe ruku bezopasno, dok je 15 odsto već imalo nezgodu ili je za dlaku izbeglo nesreću kao rezultat korišćenja mobilnog telefona.

Rezultati pokazuju da su mlađi od 35 godina, posebno muškarci, skloniji rizičnom ponašanju nego prethodnih godina – 23 odsto mladih koristi telefon za gledanje filmova ili videa dok vozi.

Konzumaciju droge (19 odsto) i opasnost od umora za volanom ne smatraju previše opasnim. Više od polovine ispitanika (54 odsto) vozi kada su veoma umorni.

Još jedan zabrinjavajući aspekt je da otprilike svaki treći evropski vozač starosti od 16 do 24 godine ne vezuje sigurnosni pojas.

Takođe, 15 odsto mladih nema problema sa vožnjom pod dejstvom alkohola. A postoji i tendencija masovnog ignorisanja saobraćajnih pravila.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare