27. Jula 2023.

Opasna i smrtonosna bolest otkrivena u najvećem njemačkom aerodromu

Slučaj malarije otkriven u najvećem njemačkom aerodromu, zaražena je žena koja radi tu. Navodno ju je zarazio komarac koji je bio u avionu.

Kako pišu njemački mediji, zaposlena u aerodromu Frankfurt je oboljela od malarije. Odjel za zdravstvo grada Frankfurta obavijestio je operatera aerodroma Fraport o slučaju “malarije u aerodromu”.

Mediji navode kako se infekcija dogodila krajem juna/početkom jula.

Dugo vrijeme inkubacije

Komarac je u Njemačku došao avionom. Potparol Fraporta nije željela otkriti informacije o letu na kojemu se to dogodilo ili avioprevozniku. Takođe, nije poznato zdravstveno stanje zaražene osobe.

Zbog dugog perioda inkubacije, nemoguće je znati koji let je povezan s ovim incidentom. Prema informacijama Instituta Robert Koh, period inkubacije može trajati od 18 do 40 dana.

Stotine hiljada smrti svake godine

Slučajevi takozvane “aerodromske malarije” vrlo su rijetki. Uobičajno, infekcija se događa preko komaraca u rizičnim područjima.

RKI tvrdi kako se malarija “uglavnom dobija u zemljama Afrike, Azije i Južne Amerike. Posljednjih godina, izolovani slučajevi malarije su se pojavili u južnoj Evropi (npr. u Španiji i Grčkoj).”

Malarija je “jedna od najopasnijih zaraznih bolesti”. Svake godine u svijetu od ove bolesti umire nekoliko stotina hiljada ljudi. Posebne rizične grupe su trudnice i djeca.

“Ovo nije prvi slučaj malarije u frankfurtskom aerodromu”, rekla je potparolka Fraporta.

Dodala je:

“Prošlog ljeta je takođe zabilježen jedan slučaj. Deset godina prije toga nije bio nijedan slučaj”, navela je, prenosi “Fenix Magazin”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare