7. Augusta 2023.

On ide, obilazi, izdaje naređenja i na kraju puca…

Objavljene fotogtafije severnokorejskog lidera Kim Džong Una na kojima on obilazi fabrike oružja, pregledava postrojenja, pa čak i puca.

Međutim, te iste fotografije pružile su uvid svim u tajnovita državna postrojenja oružja.

Državna agencija KCNA, koja je objavila fotografije u subotu, rekla je da slike prikazuju Kima kako obilazi proizvodni pogon artiljerijskog kompleksa velikog kalibra i daje smernice na licu mesta radnicima u postrojenju za strateške krstareće rakete i bespilotne letelice.

Takođe se navodi da je Kim dao važna uputstva u vezi sa izgradnjom kapaciteta za serijsku proizvodnju nove municije.

Objavljivanje fotografija dolazi usred razdoblja pojačanih napetosti na Korejskom poluostrvu i čini se da je to najnovija demonstracija sile Pjongjanga.

U julu je Severna Koreja održala veliku vojnu paradu na kojoj su prikazana dva modela interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) u sklopu obeležavanja primirja u Korejskom ratu, koje je Pjongjang nazvao Dan pobede, iako je iscrpljujući sukob završio bezizlaznom situacijom, a poluostrvo podeljeno.

Projektili Hwasong-18 – Pjongjangov najnoviji ICBM, za koji mnogi analitičari veruju da imaju domet za ciljanje celog kopnenog dela Sjedinjenih Američkih Država, dovezeni su na Trg Kim Il Sunga u glavnom gradu.

Severnokorejski ministar odbrane Kang Sun Nam proglasio je paradu “velikom slavom” za nacionalne oružane snage i “velikom proslavom” za sve njene građane.

U još jednoj demonstraciji sile tog meseca Pjongjang je lansirao dve balističke rakete kratkog dometa koje su pale u more između Korejskog poluostrva i Japana.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare