16. Marta 2023.

Okončano suđenje Lukaču zbog napada na Stanivukovića u Narodnoj skupštini RS

Prihvatiću i podnijeti svaku presudu, pa makar i bila protiv mene. Izdržao sam mnogo gore stvari od toga. Ali ne mogu prihvatiti da sam ga udario. Nisam ga dirnuo po vratu, usnama, nosu, već vrhom prstiju po čelu. Žao mi je što se to dogodilo u Narodnoj skupštini RS. Moja reakcija jeste bila neprimjerena, ali nije mi bila namjera da bilo koga ugrozim ili povrijedim, rekao je optuženi Lukač.

Završnim riječima tužilaštva i odbrane u Osnovnom sudu u Banjaluci juče je završeno suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču optuženom za ugrožavanja sigurnosti i nanošenja tjelesnih povreda Drašku Stanivukoviću.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Krivično djelo je izvršeno na Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 23. decembra 2019. godine.

Okružni tužilac Sanja Guzina smatra da je optužnica u potpunosti dokazana i zatražila je od suda da Lukača oglasi krivim i kazni u skladu sa zakonom. Za ovakvo krivično djelo moguća je kazna i do dvije godine zatvora.

– Nesporno je da se sve odigralo na način kako je to i opisano u optužnici, što potvrđuje snimak iz Narodne skupštine RS, ali i svjedočenje oštećenog Stanivukovića. Došlo je do kontakta. Optuženi je udario oštećenog i nanio mu povredu sluznice donje usne- rekla je tužilac Guzina.

Banjalučki tužilac je istakla kako je jasno i da je Lukač prijetio Stanivukoviću da će završiti kao zastavice, a koje su prethodno polomljene.

FOTO: SRPSKAINFO/RAS SRBIJA
FOTO: SRPSKAINFO/RAS SRBIJA

– Oštećeni je tokom svjedočenja jasno opisao i zašto je osjećao strah i kontekst zbog čega je to tako. Svjedoci odbrane su selektivno opisivali sam događaj, pa su neke stvari čuli, a neke nisu. Kažu da su vidjeli unošenje u lice. Da su iskazi subjektivni, ne treba ništa drugo do pogledati snimak. Nije moguće da svjedokinja nešto nije vidjela, jer se na snimku vidi da je gledala pravo – rekla je Guzina.

Ona je naglasila da, bez obzira na to kako se Stanivuković ponašao u skupštinskoj sali i na to što je izvodio performans, ponašanje optuženog nije prihvatljivo.

– Ne mogu da prihvatim da nije reagovao na drugačiji način. Mogao je tražiti pauzu, tražiti da se Stanivuković disciplinuje, a ne pozivati ga da mu priđe. Nema unošenja u lice i vidi se pokret desnom rukom. Bez obzira na atmosferu u kojoj se sve dešavalo morao je reagovati drugačije. Smatram da je djelovao sa direktnim umišljajem i tražim da ga sud oglasi krivim i osudi po zakonu – rekla je Guzina.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Jovan S. Čizmović

Jovan Čizmović, advokat Lukača, od suda je tražio oslobađajuću presudu, smatrajući da optužnica nije dokazana.

Istakao je da nema dokaza da su krivična djela počinjena, te da ono što je Lukač rekao, ne može smatrati ozbiljnom prijetnjom.

Pojasnio je da je prijetnja bila uslovljena, te da se i u optužnici citira da je Lukač rekao: “Nemoj nikad više to da uradiš prema meni, jer ćeš završiti kao što su i one zastavice”.

– Optužnica navodi da ga je otvorenom šakom udario u lice. Međutim, povreda sluznice donje usne može nastati samopovređivanjem, odnosno ugrizom. Oštećeni je navodio da ga je udario u vrat, da je imao povredu nepca, a optužnica navodi donju usnu. Na snimku se vidi da ga je odgurnuo ka čelu, prstima otvorene šake desne ruke. Takvim udarcem ne može se nanijeti povreda donje usne, jer bi nužna bila povreda nosa koji je isturen- rekao je Čizmović.

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci tereti Lukača da je u sali Narodne skupštine RS udario Stanivukovića u lice, tokom prenosa skupštine na RTRS Plus i BN televiziji. Sve se odigralo 23. decembra 2019. godine tokom Posebne sjednice NS RS na kojoj se raspravljalo o Programu reformi BiH.

Srpskainfo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare