18. Februara 2023.

Ogromna eksplozija nakon sudara dvije neutronske zvijezde zaprepastila je astronome: Ovo nisu očekivali

Prema novoj analizi posledica sudara neutronskih zvezda uočenog još 2017. godine, eksplozija takozvane kilonove bila je potpuno simetrična i gotovo savršena sfera.

Astronomi, međutim, jednostavno ne znaju zašto je nastala tako savršena sfera, jer je u suprotnosti sa svim dosadašnjim pretpostavkama i modelima eksplozija kilonova.

“Niko nije očekivao da će eksplozija izgledati ovako. Nema smisla da je sferična, kao lopta. Ali naše računice jasno pokazuju da jeste. To verovatno znači da teorijama i simulacijama kilonova koje smo razmatrali u proteklih 25 godina nedostaje važna fizika”, kaže astrofizičar Darah Vatson sa Instituta Niels Bohr u Danskoj.

Sudari neutronskih zvezda su obično redak prizor za astronome. Pomenuta eksplozija iz 2017. godine, nazvana GW170817, bila je ne samo prva zabeležena te vrste, već je ostala i najdetaljnija u pogledu podataka.

Astronomi su naučili mnoge stvari o Univerzumu iz ove eksplozije, kao što je činjenica da su ovi sudari izvor praska gama zračenja, ili najenergičnije svetlo u univerzumu.

Eksplozije kilonova su i fabrike za proizvodnju teških elemenata, poput zlata i platine.

Sferična eksplozija koju su zapravo pronašli sugeriše da razumevanje spajanja neutronskih zvezda nije potpuno.
Kada se dve neutronske zvezde sudare, njihova kombinovana masa izaziva dalji gravitacioni kolaps novonastalog objekta, pretvarajući ga u crnu rupu.

Ali za kratko vreme pre nego što se to dogodi, objekat može postati hipermasivna neutronska zvezda sa izuzetno jakim magnetnim poljem. Nedavna analiza sugeriše da se to dogodilo sa GW170817.

Na samo sekundu, objekat je bio hipermasivna neutronska zvezda. Ovo bi zapravo moglo objasniti savršeno sferičnu kilonovu, kažu astronomi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare