Održite mladolik izgled: Kako treba da izgleda njega lica u četrdesetim? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Održite mladolik izgled: Kako treba da izgleda njega lica u četrdesetim?

Nekih navika treba da se odreknete, a neke da usvojite

Fine linije koje su se (verovatno) pojavile još u 30-im godinama sada su postale trajne, neke bore su još dublje i možete primetiti jaku suvoću i tupost. Štaviše, primećeno je da se čak i tip kože menja tokom godina. Dakle, ako ste na primer imali masnu kožu, možda ste prešli u “mešovitije” stanje, ako ste bili “normalni” sada ste možda više “suvi” i tako dalje.

Razlog za sve navedeno? Smanjena proizvodnja estrogena i njihov postepeni prestanak, što rezultira smanjenjem kolagena i elastina. Koža počinje da se tanji, pokazuje jake bore i, u naprednijoj fazi, opušta se i gubi svoj tonus. Pored toga, postepeno smanjenje hijaluronske kiseline, koje je počelo već u mnogo mlađoj dobi, sada jače pokazuje svoje efekte, pri čemu dehidracija pojačava pojavu bora. Konačno, ako ste se proteklih godina preterano izlagali suncu, posebno bez zaštite od sunca, gotovo je izvesno da će se sada pojaviti znaci fotostarenja (pege, pigmentacija).

Navike koje prave više štete nego koristi

Pravite razliku između jutarnje i noćne nege lica

Idealno je da imate drugačiju rutinu ujutru i drugu uveče, jer su posle 40. potrebe vaše kože drugačije. Tokom dana, naša koža je izložena UV zracima, dok se noću aktiviraju mehanizmi za njenu rekonstrukciju. Dakle, vaša jutarnja rutina treba da se fokusira na zaštitu i hidrataciju, sa antioksidativnim serumom i kremom za sunčanje. A uveče, cilj je obnavljanje, sa proizvodima kao što su retinol, peptidi, ceramidi kao i večernja krema.

Zaboravite na maramice za skidanje šminke

Preferirajte dubinsko čišćenje i dobro sredstvo za skidanje šminke, idealno dvostruko čišćenje.

Alo.rs

Danas objavljeno

I flaširana voda ima rok trajanja, šta treba da znamo

Vanja A

Evo koje voće trebate jesti ujutro kako biste izgubili više kilograma

Vanja A

Kari bez mesa – ukusno jelo od šampinjona

Vanja A

Ostavite komentar