25. Maja 2023.

Održani razgovori o podizanju gornje granice zaduživanja SAD

Poslije četvoročasovnog sastanka u Beloj kući, Mekarti je izjavio da se u pregovorima napredovalo i da će se oni nastaviti tokom večeri. Predvidio je da će dvije strane postići dogovor, iako je ostalo još nekoliko nerešenih pitanja, prenosi Glas Amerike.

“Načinili smo napredak u razgovorima, tako da je to veoma pozitivno”, rekao je Mekarti novinarima. “Želim da budem uvjeren da smo postigli pravi dogovor, a mogu da vidim da idemo u tom smjeru”, rekao je on.

Portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer kaže da razgovori daju rezultate.

“Ako nastave da se održavaju u duhu dobre volje, možemo da postignemo sporazum”, izjavila je na brifingu za novinare, dok su vođeni razgovori.

Ranije danas, Mekarti je ukazao da je optimista u smislu da bi se napredak mogao ostvariti prije 1. juna i isteka roka – kada bi Ministarstvo  finansija moglo ostati bez rasploživog novca.

“Nadam se da ćemo ostvariti napredak”, poručio je Mekarti, odbacujući odgovornost za krizu, rekavši da je krivica na strani Bijele kuće.

Pregovori o gornjoj granici duga direktno su povezani sa već poznatim problemom – republikanci predvođeni Mekartijem nastoje da smanje potrošnju federalne vlade, dok Bajden i demokrate to ne žele, navodi Glas Amerike.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare