Održan pomen, položeni vijenci stradalim Srbima - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Održan pomen, položeni vijenci stradalim Srbima

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić služen je pomen, položeni vijenci i cvijeće za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete, koje su ustaše prije 81 godinu zvjerski ubile u ovom naselju i u naseljima Motike, Šargovac, te u rudniku Rakovac.

Potomci kažu da su ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima. Porodica Todorinović je tada izgubila 103 člana.

„Moj svekar je Milan Todorinović. On je igrom slučaja preživio i došao je na mjesto gdje je bilo preko 80 poklanih. Našao je kćerku da daje znakove života i uzeo je, na njegovim rukama je umrla, a on se onesvjestio. Moj svekar mi je pričao da je čak njegov brat Ostoja koji je bio mali, on je pobjegao, sakrio se u jedno bure, pošto su prepoznali stope u snijegu, našli su ga u buretu i njega zaklali “, rekla je Ljepa Torodirnović, čija su djeca potomci stradalih iz ovog zločina.  

Vijence su položili visoki zvaničnici Republike Srpske, predstavnici gradske uprave Banjaluka, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predstavnici političkih partija, kao i nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a.

 „Komunisti su onemogućili da ovo obilježavamo na pravi način. Tek od 91. godine ovo obilježavamo i potrebno da je da sledeće godine ovo podignemo na jedan viši nivo, jer i sama Hrvatska je priznala da je to bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu“, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Nadam se da ćemo ovo prenijeti u čitanke i da djeca koja budu to čitala znaju i za djecu koja su ovdje pobijena a napisano je da se nisu pojavila u školi. Da će to zapamtiti i da će im to biti putokaz da čuvaju Republiku Srpsku.“, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS. 

 „Svaki ovaj spomenik, a nažalost naš narod ima ove spomenike u svakoj mjesnoj zajednici, svjedoči o burnoj i teškoj prošlosti koju smo imali. Ali isto tako je i garant našeg postojanja i opstanka na ovim prostorima“, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

U dokumentima, čak i onim iz izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

(BN) 

Danas objavljeno

Izvučen kroz granje: Objavljen potresan snimak spasavanja bebe iz Morače VIDEO

Vanja A

Uklonjena ograda: Završena pješačka platforma kod Gradske uprave

Vanja A

Izvještaj Stejt Departmenta o BiH: Problemi s nezavisnošću pravosuđa, korupcija u vlasti

Vanja A

Ostavite komentar