11. Septembra 2023.

“Održali smo izbore uprkos Zapadu, Putinova partija pobijedila u novim regionima”

Izlaznost na izbore u ruskoj prestonici dostigla je rekordan nivo za poslednjih 20 godina, dok je u novim regionima pobedu odnela aktuelna partija “Jedinstvena Rusija”.

Regionalni i parlamentarni izbori u Rusiji prošli su uspešno, a planovi Vašingtona i Brisela da ih sabotiraju još jednom nisu uspeli, ocenio je predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin na svom Telegram kanalu.

Kako pokazuju poslednji podaci, a prenosi TASS, trenutni gubernatori i oni koji privremeno vrše tu funkciju pobeđuju na poslednjim izborima kada je reč o izboru novih šefova subjekata Ruske Federacije. U najvećem broju njih pobeđuje partija ruskog predsednika Vladimira Putina. 

Aktuelni guverner Moskve Sergej Sobjanjin pobedio je na izborima za novog guvernera prestonice. Nakon obrade više od 95 odsto glasova bilo je jasno da je prikupio podršku 76,38 odsto onih koji su ove godine izašli na izbore. Na kraju prebrojavanja svih glasova, mediji su jutros preneli da ga je podržalo 2 499 114 miliona građana ili 76,39 odsto.

Poređenja radi, 2018. godine za Sobjanjina je glasalo 70 odsto stanovnika ruske prestonice, a ove godine podrška, kako se čini, raste. Osim toga, zvanični podaci pokazuju i da je izlaznost na izbore u Moskvi ove godine veća nego prethodnih, te da je sa izlaznošću od 43 odsto registrovala najveći nivo za poslednjih dvadeset godina. Podaci pokazuju da je najveći broj Moskovljana glasao onlajn. Čak 2,7 miliona od 3,3 miliona njih koji su izašli na izbore glasalo je na ovaj način.

Kada je reč o novim regionima – Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti – u njima je pobedu odnela glavna i vladajuća partija Rusije “Jedinstvena Rusija”. Izlaznost je u novim ruskim teritorijama bila izuzetno visoka: u DNR na izbore je izašlo više od 76 odsto građana, u LNR – 72,5 odsto, a u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti njih 66 i 65 odsto. 

Prema pisanju ruskih medija, izbori su u novima regionima bili ispraćeni i napadima ukrajinske strane. Korišćeni su i dronovi. Jedan od njih uništio je biračko mesto u Zaporoškoj oblasti, a u Hersonskoj oblasti jedno takvo mesto, zbog napada, moralo je biti premešteno.

Izbori u Rusiji počeli su prošlog petka, 8. septembra. Najveći broj njih trajao je tri dana. Centralna izborna komisija Rusije poručila je da nije bilo ozbiljnih incidenata ili bilo kakvih akcija koje bi mogle narušiti glasanje.  

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare