28. Septembra 2023.

Odluka stupila na snagu: Konkurs za stipendije biće raspisan 2. oktobra

Odluka o stipendiranju učenika i studenata stupila je na snagu danas, 28. septembra, čime su stečeni i uslovi da bude raspisan konkurs za dodjelu gradskih stipendija.

Tako će Grad Banja Luka već u ponedjeljak, 2. oktobra, raspisati konkurs za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola, u okviru gradskog programa stipendija, vrijednog oko 1,8 milion KM.

Naime, zbog neobjavljivanja odluke u Službenom glasniku konkurs za dodjelu stipendija Grada Banje Luke učenicima srednjih škola na području grada nije mogao biti raspisan 1. septembra, kako su to navikli naši srednjoškolci.

S obzirom na to da je riješen problem sa objavom službenih glasnika, među brojnim važnim odlukama – objavljena je i stupila na snagu i odluka o stipendiranju.

Kada je riječ o konkursu koji će biti raspisan u ponedjeljak, srednjoškolci će moći konkurisati za tri vrste stipendije, i to: za uspjeh u školi, prema socijalnom statusu i za deficitarna zanimanja.

Za narednu školsku/akademsku godinu utvrđena su i deficitarna zanimanja, i to za učenike srednjih škola, biće stipendirano školovanje za sljedeća zanimanja: Geodezija i građevinarstvo – tesar; Geodezija i građevinarstvo – armirač-betonirac i Poljoprivreda i prerada hrane – mesar.

Kada je riječ o studentima, stipendije su predviđene za sljedeća zanimanja: Računarstvo i informatika – Diplomirani inženjer elektrotehnike – 240 ESTS; Računarstvo i informatika – Matematika i informatika, nastavni smjer – Diplomirani profesor matematike i informatike – 240 ESTS i Tekstilno inženjerstvo, Obućarska tehnologija i dizajn – Diplomirani inženjer tekstilnog inženjerstva – 240 ESTS.

Podsjećamo, učenička stipendija na osnovu uspjeha u školi i prema socijalnom statusu iznosi 100 KM, a za deficitarna zanimanja 170 KM. Visina stipendija za studente prema socijalnom statusu i stipendije za uspjeh na studiju iznosiće 150 KM, a za deficitarna zanimanja 260 KM.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare