27. Marta 2023.

Odluka koja će obradovati mnoge vozače

Ponekad su najjednostavnija rešenja najbolja.

To se često može videti u ergonomiji, posebno u automobilima gde su mnogi bili neprijatno iznenađeni nekim modernim rešenjima, kao što je integracija brojnih kontrola u ekran multimedijalniog sistema.

Uklanjanje dugmadi može vizuelno izgledati lepše, kao i kontrole koje se nalaze na ekranu osetljivom na dodir, ali u praksi to često čini upotrebu komplikovanijom, pa čak i nebezbednijom.

Svesni su toga u Hyundaiju, pa su doneli odluku da zadrže skuplje, fizičke komande. To je potvrdio i šef dizajna kojerskog proizvođača, Sang Jup Li, na premijeri nove Kone, ističući da namerno koriste fizičke dugmiće i točkiće, posebno za ventilaciju i audio-sistem, piše Cars Guide.

Istovremeno, Li objašnjava da je integracija u digitalne ekrane obično komplikovanija i opasnija jer se povećava broj koraka koje korisnik mora da preduzme, usled čega mora na duže vreme da skreće pogled sa puta.

“Poslednjih nekoliko godina mnogo smo koristili fizičke dugmiće”, rekao je Li. Istovremeno, on naglašava da je mnogo lakše upravljati klasičnim fizičkim komandama tokom vožnje.

Hyundai će stoga zadržati fizičke dugmiće za određene kontrole u ​​budućnosti, sve dok automobili ne postanu autonomni.

Ovo je svakako značajna odluka u trenutku kada su trendovi digitalizacije sve izraženiji i sve više proizvođača pokušava da smanji broj fizičkih dugmadi u korist ekrana osetljivih na dodir.

Foto: Hyundai promo

B92.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare