12. Jula 2023.

Odluka Erdogana se proslavila uz pivo, ali će šampanjac sačekati

Iako je Turska uoči samita NATO odobrila ulazak Švedske u NATO, premijer ove države Ulf Kristerson izjavio je da je svestan da još ništa nije gotovo.

Uprkos dobroj volji koju je iskazala Turska, Kristerson je u intervjuu za Politiko izjavio da Švedsku još uvek čeka dug put, a koji se pre svega odnosi na ratifikaciju dokumenta u turskom parlamentu.

“Mislimo da će šampanjac morati da sačeka dok ne dođe do ratifikacije. Juče smo se okupili u konferencijskoj sali i zajedno popili pivo. Kada dođe do ratifikacije, možda ćemo otvoriti i šampanjac”, rekao je švedski premijer.

Kao deo dogovora između Ankare i Stokholma, dve strane su se obavezale da stvore novi bilateralni sigurnosni sporazum te da pojačaju ekonomsku saradnju.

“Mi smo zaista dugoročno posvećeni borbi protiv terorizma, borbi protiv organizovanog kriminala i kolektivnom radu na tim stvarima”, poručio je Kristerson.

Upitan da li je dobio uverenje od Erdogana da će ratifikacija sporazuma biti obavljena na vreme, švedski premijer je izjavio da veruje u proces, ali je isto tako priznao da je, žargonski rečeno, lopta u dvorištu turskog parlamenta.

“Parlamenti su parlamenti. Oni moraju sami da donose odluke. Verujem da će se to dogoditi. Treba da pošujemo parlamente. Mislim da smo juče napravili veoma veliki korak”, zaključio je premijer Švedske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare