31. Augusta 2023.

Odluka Bajdena bi mogla da izazove potpuni haos

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odobrila je vojni transfer na Tajvan u okviru Programa stranog vojnog finansiranja (FMF).

Taj program se inače koristi za suverene države, navodi se u obaveštenju poslatom Kongresu.

Obaveštenje, koje je Rojters video u sredu, obaveštava kongresne komitete o nameri Stejt departmenta da dodeli do 80 miliona dolara sredstava FMF-a za podršku Tajvanu.

Ministarstvo odbrane Tajvana izrazilo je zahvalnost, ali je reklo da nema komentar o detaljima pomoći, napominjući da su Sjedinjene Države već pomogle u jačanju borbenih sposobnosti ostrva prema postojećim politikama i zakonima.

Republikanski poslanik Majkl Mekaul, predsedavajući Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma, rekao je da je zadovoljan što je administracija “konačno” obezbijedila FMF Tajvanu.

“Ovo oružje neće samo pomoći Tajvanu i zaštititi druge demokratije u regionu, već će takođe ojačati američko odvraćanje i obezbediti našu nacionalnu bezbednost od sve agresivnije Kineske komunističke partije”, naveo je Mekaul u saopštenju.

Zvaničnik Stejt departmenta potvrdio je obaveštenje Kongresu i rekao da odluka da se Tajvanu pruži pomoć FMF-a ne odražava nikakvu promenu u politici SAD.

Kina se više puta žalila Sjedinjenim Državama zbog vojne pomoći Tajvanu, a njeno Ministarstvo odbrane je reklo da američka vojska mora da zaustavi sve oblike “vojnog dosluha” sa Tajvanom.

Sjedinjene Države, najveći dobavljač oružja na Tajvanu, objavile su prošlog meseca paket pomoći za oružje vredan do 345 miliona dolara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare