6. Decembra 2023.

Odgođeno ročište, Sud odbio zahtjev da se Dodiku sudi u Banjaluci

Sudija Mirsad Strika usvojio prijedlog za odgodu početka suđenja dok Apelacionom vijeće Suda BiH ne odgovori na žalbu Dodikove odbrane

Suđenje predsjedniku RS Miloradu Dodiku vrlo brzo je završeno.

Vanraspravno vijeće Suda BiH je donijelo rješenje kojim je odbijen zahtjev da se Miloradu Dodik u sudi u Banjoj Luci.

Odbrana je zatražila odgodu početka suđenja radi ulaganja žalbe Apelacionom vijeću.

Sudija Mirsad Strika usvojio prijedlog za odgodu početka suđenja dok Apelacionom vijeće Suda BiH ne odgovori na žalbu Dodikove odbrane.

Dodik je, kao i v.d. direktora “Službenog glasnika RS” Miloš Lukić, optužen za neizvršavanje odluka tzv. visokog predstavnika.

Predsjednik RS Milorad Dodik stigao je na ročište u Sud BiH. On je u Sud BiH ušao na glavni ulaz, gdje se okupilo nekoliko desetina njegovih simpatizera, kako bi mu pružili podršku.

Ispred Suda BiH se nalaze članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, državni ministri Srđan Amidžić, Staša Košarac, Nenad Nešić te državne parlamentarke SNSD-a Snježana Novaković-Bursać i Sanja Vulić, ali i predstavnici BORS-a, entitetske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, Veterani i Starješine VRS.

Prisutne su i jake policijske snage ispred Suda BiH.

Podsjećamo Dodik je, kao i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloš Lukić, optužen za neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Sud BiH je u oktobru konstatovao da su se izjasnili da nisu krivi jer su obojica na ročištu rekla da ne razumiju optužnicu za krivično djelo “neizvršavanje odluka visokog predstavnika”.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je Kristijan Šmit (Christian Schmidt) donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

avaz.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare