31. Marta 2023.

“Odbranite, Žozep, svoje riječi”

Podsetimo, novinara Evana Gerškoviča su u četvrtak uhapsili pripadnici Federalne službe bezbednosti (FSB), zbog optužbe za špijunažu u korist SAD, što su osudili ne samo šef evrospke diplomatije Žozep Botelj, već i brojni drugi zapadni zvaničnici.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova je, međutim, podsetila Borelja na status Džulijana Asanža i Marata Kasema, uhapšenog urednika redakcije “Sputnjik” u Litvaniji, koji je 30. decembra prošle godine bio zadržan u Letoniji zbog sumnje da se bavio špijunažom.

“Odbranite, Žozep, svoje reči makar rečima i zauzmite se za Džulijana Asanža i Marata Kasema”, komentarisala je portparolka, aludirajući na činjenicu da se američki novinar koji je juče uhvaćen na delu u toku špijunaže smatra nevinim na Zapadu, dok se svima poznati Asanž, koji je svetu razotkrio tajne vlada širom sveta, posebno SAD, nalazi u zatvoru zbog svojih otkrića i novinarskog rada.

Borelj je, podsetimo, poručio da “Evropska unija osuđuje zadržavanje američkog državljanina, novinara Gerškoviča,” i dodao da “novinari moraju da imaju pravo da se slobodno bave svojim poslom”, te “da zaslužuju zaštitu”.

Slični komentari došli su i iz redakcije “Volstrit džornala”, za koju je radio privedeni novinar.

Ipak, zvanična Moskva juče je saopštila da su optužbe, koje su iznete protiv Gerškoviča ne nagađanja, već činjenica, jer je novinar uhvaćen na delu tokom špijunaže, za koju se tvrdi da je bila u korist američke vlade.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao je američke građane da momentalno napuste Rusiju, nakon što je u toj zemlji novinara “Volstrit džornala” i američki državljanin Evan Gerškovič, a portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi razjasnio je da se taj poziv ne odnosni nužno i na novinare, pošto njihov posao “uključuje određenu dozu rizika”.

“Mi shvatamo da vi imate važan posao, koji od vas zahteva da preuzimate rizike. Mi to poštujemo”, rekao je on novinarima.

Ubrzo je usledio odgovor iz Moskve. Naime, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da joj se čini da je Džon Kirbi nešto izostavio da kaže. “Čini mi se da je Džon zaboravio da doda ‘špijunaža’ ispred reči ‘Amerikanci’. Mora da je rečeno između redova”, rekla je Zaharova.

Gerškovič je rođen 1991. godine, a do sada je pisao vesti o bivšim zemljama SSSR-a. Osim za “Volstrit džornal”, radio je i za “Frans pres”, “Moskvu tajms” i “Njujork tajms”.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare