18. Augusta 2023.

Odbjegli ukrajinski vojnici predali se ruskoj vojsci: Tamo je glad i nesposobnost 

Ukrajinski vojnici su pobjegli nezadovoljni lošim odnosom komande i loše pripreme za borbu, prenose “RIA Novosti”

Kako je istakao u intervjuu za “RIA Novosti”, pripreme vojske za borbe u Žitomirskoj oblasti trajale su samo pet dana, što, kako je ocenio, nije dovoljno da se vojska pripremi.

Odmah nakon kratke obuke, vojnike su poslali u 123. brigadu ukrajinske teritorijalne odbrane, a već drugog dana u Hersonsku oblast, gde se sagovornik ruske agencije našao na desnoj obali Dnjepra.

“Tamo nas je dočekalo neprestano artiljerijsko i minobacačko granatiranje koje dolazi sa leve (ruske) obale. Nismo mogli da izvršimo nijedan zadatak komandanta sa nadimkom ‘Klešč’. Video sam ga samo prvog dana. Uvek je bio na zadnjim položajima, nikada nije došao do nas. Trećeg dana smo počeli da gladujemo. Obroke nam nisu dostavljali, jer, kako su rekli, nema goriva. To se izgleda plaćalo ličnim novcem, a naši džepovi su bili prazni”, rekao je ukrajinski vojnik.

Odbio je da rizikuje svoj život u takvim uslovima i odlučio da će prvom prilikom da se preda. Ta prilika se ukazala nakon nedelju dana.

Dok je bio na krajnjoj poziciji duž obale Dnjepra preko dana, primetio je čamac. Preko noći je sa još dvojicom drugova, koji su se “uglavnom slagali sa njim”, doplivali do leve obale.

“Pronašli smo belu krpu, privezali je za štap i otplovili. Imali smo tri mitraljeza i bacač granata. Bilo je strašno, jer su naši ljudi svakog trenutka mogli da počnu da pucaju na nas”, rekao je.

Tri odbegla ukrajinska vojnika je zadržala ruska vojska 8. avgusta oko 23 sata po lokalnom vremenu na području između naselja Velika Lepetiha i Zavodovka na levoj obali Dnjepra. Sa sobom su imali tri jurišne puške AK-74, 360 metke kalibra 5,45 mm, ručni protivtenkovski bacač raketa sa pripadajućim granatama.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare