28. Augusta 2025.

Od švedskog stola do letova: Kako voditi računa o ishrani na odmoru – i to bez dijeta

Odlazak na putovanje bi trebalo da bude vreme za opuštanje i stvaranje novih uspomena – kao i za uživanje u lokalnim specijalitetima. Ako ipak želite da obratite pažnju na namirnice koje jedete, a ne želite sebi da uskratite zadovoljstvo, možete pratiti sledeće jednostavne savete (koji ne uključuju stroge dijete i slična ograničenja).

Pre nego što pokušate da ispravite sve loše navike u ishrani pred odmor, zapamtite: Zdrava ishrana se gradi mesecima i godinama, a ne za jednu ili dve nedelje. Umesto da se fokusirate na naglo eleminisanje određenih namirnica, ovi pristupi ishrani mogu zdravi izbori, koji vam neće uskratiti uživanje u hrani:

Dodajte, ne ograničavajte

Na odmoru je često lakše dodati nego izbaciti namirnice, posebno ako boravite u hotelu sa švedskim stolom. Umesto da izbegavate određenu hranu, jedite ono što želite, a zatim dodajte nešto zdravo – više voća i povrća, salate za doručak… Sve ovo omogućava da imate unos vlakana i hranljivih materija, a ne morate se odreći hrane koju volite. Čak i ako sami pripremate obrok ili jedete napolju, dodavanje povrća, svežeg voća i orašastih plodova uvek je dobra opcija.

Letovi i ishrana

Dugi letovi mogu biti zamorni, a ono što jedete i pijete u avionu utiče na to kako ćete se osećati pri sletanju. Vazduh u kabini je suv, tako da morate redovno piti vodu, a ograničite unos alkohola i kofeina, jer pogoršavaju dehidraciju.

Ponesite i zdrave grickalice kao što su sveže voće, povrće, orasi ili integralne pločice, jer avionska hrana sadrži velike količine soli i šećera. Takođe, konzumiranje manjih porcija i povremeno istezanje nogu pomažu vašem varenju i smanjuju rizik od duboke venske tromboze.

Hidratacija je ključna

Posebno obratite pažnju na unos tečnosti kada putujete tokom vrućina. Nosite vodu sa sobom, pijte redovno i pazite na znake dehidracije kao što su žeđ, umor ili vrtoglavica. Voda i napici bez šećera su najbolji izbor.

Ako uživate u alkoholu, posebno na odmoru, kombinujte ga sa bezalkoholnim pićima. Na primer, popijte čašu vode nakon čaše alkohola, a možete i da ga razblažite kiselom vodom ili limunovim sokom. Kokteli mogu biti bogati šećerom, pa ih ostavite za posebne prilike. Takođe, konzumiranje alkohola uz hranu smanjuje efekte dehidracije, ali i dalje nemojte zaboraviti da popijete vodu.

Putovanje sa decom

Biranje obroka kada putujete sa decom može biti izazovnije, jer promena rutine povećava rizik od dehidracije, stomačnih tegoba i zatvora. Hrana sa visokim sadržajem vode, poput lubenice ili krastavca, takođe doprinosi hidrataciji. Tri uravnotežena obroka, zdrave grickalice i redovne pauze za vodu pomažu u održavanju apetita i pravilnog varenja kod dece, prenosi “Konverzejšn”.

Na kraju, putovanja takođe pružaju priliku da deca isprobaju novu hranu, bilo da su to male porcije sa švedskog stola ili deljenje jela u restoranima, što je još jedan način da ih podstaknete da probaju nove stvari, ali i jedu dovoljno. 

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare