6. Oktobra 2023.

Od sada niži roming u EU – a čekaju se i dalja pojeftinjenja

Roming je jeftiniji za podatke iz Evropske unije, a cilj je da se do 2028. približe domaćim cenama.

Korisnici mobilnih telefona u regionu Zapadnog Balkana imaće niže račune za prenos podataka kada su u zemljama Evropske unije zahvaljujući početku primene sporazuma “Roam like at home” od 1. oktobra, a cilj je da se cene rominga podataka približe domaćim cenama do 2028. godine.

U decembru prošle godine 38 telekomunikacionih operatera iz EU i Zapadnog Balkana pristalo je da snizi cene rominga podataka, podseća Delegacija EU u Srbiji.

“Ovaj sporazum je sada stupio na snagu, što znači da je prenos podataka u romingu između Zapadnog Balkana i EU postao pristupačniji i građanima i preduzećima u ovim regionima”, navodi se u saopštenju.

Savet za regionalnu saradnju (RCC) i Evropska komisija podržali su ovaj proces.

Operateri su se dobrovoljno obavezali da smanje jaz između rominga podataka i domaćih naknada kada putuju između EU i Zapadnog Balkana u oba smera, a inicijalna sniženja cena trenutno sprovode telekom operateri koji učestvuju.

Mnogi od njih nude pakete sa cenama znatno ispod dogovorenih maksimalnih granica, što ih čini dostupnim širokom spektru potrošača.

Dalja smanjenja su planirana za 2026. godinu, prateći dogovorenu dinamiku, sa ciljem da se cene rominga podataka približe domaćim cenama do 2028. godine, navodi se u saopštenju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare