26. Aprila 2023.

Od danas u Narodnom muzeju: Spisak Diane Budisavljević sa imenima 5.800 srpske djece

Muzej žrtava genocida u Beogradu došao je u posjed originala spiska Diane Budisavljević sa imenima i svim podacima oko 5.800 srpske djece spasene iz ustaških logora smrti Nezavisne Države Hrvatske, za koji se mislilo da je izgubljen ili uništen.

Direktor ovog muzeja Dejan Ristić rekao je prilikom predstavljanja spiska da je dokument nastao u drugoj polovini 1942. godine u “Zavodu za gluhonijemu djecu” u Zagrebu u okviru “akcije Diane Budisavljević”.

On je naveo da taj spisak sadrži imena i prezimena djece, njihovih roditelja, datum i naziv logora iz kojeg su spasena, kao i starosnu dob i identitet hrvatskih usvojilaca.

– Mi sada prvi put živoj deci, koja su sada ljudi u dubokoj starosti i koja još tragaju za svojim identitetom, kao i njihovim potomcima, možemo da ponudimo podatak koji je njihov stvarni identitet – rekao je Ristić.

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac ocijenio je da je ovaj spisak dragocjen istorijski dokument, koji će razjasniti mnoge dileme.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare