14. Septembra 2023.

Od 0 do 100 km/h za manje od sekunde! VIDEO

Krajem prošle godine, ekipa studenata sa Univerziteta u Štutgartu pod nazivom GreenTeam je napravila električni automobil s kojim su postavili novi svetski rekord najbržeg ubrzanja iz mesta do 100 km/h.

Studentski prototip trkačkog automobila s jednim sedištem je do stotke stigao za 1,461 sekundu, a predstavnici Ginisove knjige taj podvig su zabeležili kao svetski rekord. Međutim, ove nedelje, njihove kolege sa Univerziteta primenjenih nauka i umetnosti u Lucernu i ETH u Cirihu, na veličanstven način su postavili novi rekord

Naime, njima je za ubrzanje do 100 km/h trebalo manje od jedne sekunde, tačno 0,956 sekundi!

Novi uspeh je već upisan u Ginisovu knjigu rekorda, prenosi Jutarnji.hr.

O kakvom se uspehu radi možda najbolje otkriva poređenje s jednim od najbržih električnih automobila na svetu – Rimac Neverom – koja do stotke ubrzava za 1,85 sekundi.

Apsolutno sve komponente, uključujući i baterije, razvili su sami studenti koji su optimizovali svaku njihovu funkciju. Zahvaljujući upotrebi laganog karbona, njihov trkački automobil je tažak samo oko 140 kilograma.

Studenti su sami razvili i poseban pogonski sklop koji obezbeđuje impresivnu snagu od 240 kW, odnosno oko 326 KS.

‘Snaga nije jedina važna stvar kada se radi o postavljanju rekorda ubrzanja – efikasan prenos te snage na podlogu je ključan, kaže Dario Messerli, šef aerodinamike u AMZ-u.

Kako bi obezbedio snažnu trakciju od samog početka, tim AMZ-a je razvio neku vrstu ‘usisavača‘ koji drži vozilo zalepljeno na tlo usisavanjem.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare