Đumbir je drevni začin i od davnina se koristi zbog svojih isceljujućih svojstava. Između ostalog, pomaže u eliminisanju suvišne sluzi u plućima.
Crni luk ima antikancerogena svojstva, posebno je efikasan u sprečavanju raznih bolesti disajnog sistema.
Kurkuma ili indijski šafran pun je vitaminina i minerala, a sadrži i zdrave omega 3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva pa svakako obogatite svakodnevnu ishranu ovim začinom.
Potrebni sastojci:
400 grama luka
1 litar vode
5 kašičica meda
2 kašičice kurkume
1 koren đumbira veličine palca
Priprema:
Stavite na vatru vodu i pustite da provri. Glavice luka isecite na četvrtine, raskomadajte koren đumbira i sve dodajte u vodu.
Ostavite da se kuva sve dok se količina vode ne smanji za pola. Zatim je procedite, dodajte kurkumu i med i sipajte u teglu.
Kada se potpuno ohladi, stavite je u frižider gde ćete je inače čuvati. Uzmajte dve kašičice ovog sirupa ujutro i uvečer dva sata posle obroka.
Izvor: B92