31. Januara 2023.

“Očigledna umešanost Zapada u sukob”

“Očigledan je rast kolektivne umešanosti Zapada u sukob u Ukrajini. Mi to uzimamo u obzir. Ponavljam još jednom, to ne može da promeni tok događaja”, naglasio je Peskov, preneo je TASS.

Norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram rekao je da će ta zemlja poslati tenkove u Ukrajinu “što je pre moguće”.

Norveška se tako priključila spisku zemalja koja su potvrdile da će poslati tenkove u Ukrajinu. Gram je rekao da još nije odlučeno koliko će tenkova biti poslato, dodajući da će tenkovi nemačke proizvodnje “Leopard 2” verovatno biti uključeni u paket vojne pomoći, prenosi turska agencija TRT.

Prema dostupnim podacima, Norveška trenutno ima 36 tenkova tipa “Leopard 2”. Zvanični Kijev kritikovao je izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, da “Krim nikada više neće biti Ukrajina”.

“Smatramo neprihvatljivim izjave hrvatskog predsednika koji zapravo dovodi u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine”, napisao je na zvaničnoj Fejsbuk stranici portparol Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Milanović je juče u Petrinji ponovo rekao da se protivi naoružavanju Ukrajine, kao i da je “posve jasno da Krim više nikada neće biti Ukrajina”.

Francuski predsednik Emanuel Makron primiće danas ministra odbrane Ukrajine Oleksija Reznikova usred debate među ukrajinskim saveznicima o tome da li je potrebno donirati borbene avione Kijevu, nakon što je američki predsednik Džozef Bajden isključio mogućnost da SAD u okviru vojne pomoći pošalju borbene avione “tipa” F-16, prenosi AP.

Zvanični Kijev je u više navrata pozivao saveznike da pošalju borbene avione u Ukrajinu, ističući da su oni od suštinskog značaja za odbranu od vazdušnih napada i krstarećih raketa kojim, kao i zaštitu ključne infrastrukture zemlje.

Predsednik pokreta “Mi smo uz Rusiju” Vladimir Rogov saopštio je danas da ruske snage konsoliduju svoje pozicije na novim linijama koje su ponovo zauzete od ukrajinskih oružanih snaga u Zaporoškoj oblasti.

“Naše trupe su konsolidovali svoje pozicije i izgradili novu liniju odbrane na svim pozicijama sa kojih su ukrajinske oružane snage izbačene. Informacije o neprijateljskim položajima se obrađuju: avijacija aktivno radi, osećamo prisustvo našeg artiljerijskog sistema Tornado-S na frontu. Da podsetim, ova vrsta oružja po preciznosti nadmašuje HIMARS američke proizvodnje”, rekao je Rogov, prenosi TASS.

Beloruskii ruski vojni predstavnici počeće danas u Belorusiji zajedničku vežbu za obuku u donošenju odluka o upotrebi regionalne grupacije snaga za obezbeđenje vojne bezbednosti Unije, saopštilo je republičko Ministarstvo odbrane Rusije. “U Belorusije danas počinje zajednička vežba Združene komande Regionalne grupe snaga Rusije i Belorusije.

Predstavnici vojnih agencija dve zemlje će sprovesti obuku o planiranju i upotrebi snaga na osnovu nedavne istorije oružanih sukoba, kao i obuju o donošenju odluka u korišćenju regionalnog grupisanja snaga za osiguranvanje vojne bezbednosti”, navodi se u saopštenju združene komande, prenosi TASS.

Načelnik civilno-vojne administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev, rekao je danas da Ruske snage trenutno kontrolišu oko 25 lokaliteta u Harkovskoj oblasti, koji su u poslednje odolevaju konstantnim napadima ukrajinskih snaga.

“Situacija na frontu je nestabilna. Mogu da kažem da je oko 25 lokaliteta sada pod kontrolom Ruske Federacije”, rekao je Gančev, prenosi TASS.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnoviji izveštaj svoje vojne obaveštajne službe o situaciji u Ukrajini. U njemu se navodi da su ruske snage u poslednja tri dana ranije manje napade oko gradova Pavlijivka i Ugledar u veći, skoncentrisale u veći koordisaniji napad.

Ruski komandanti, prema izveštaju, verovatno pokušavaju da razviju novu osovinu napredovanja u regionu Donjecka kako bi odvukli ukrajinske snage od sektora Bahmut, gde se mesecima vode teške borbe za kontrolu istoimenog grada, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da, postoji realna mogućnost da Rusija nastavi da osvaja male delove teritorije lokalno u tom sektoru, ali je malo verovatno da Rusija ima dovoljno slobodnih snaga u toj oblasti da postigne operativno značajan prodor.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare