Obuća i Kanje Vest: Adidas ne zna šta da radi sa zalihama obuće vrijedne 1,2 milijarde evra - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Obuća i Kanje Vest: Adidas ne zna šta da radi sa zalihama obuće vrijedne 1,2 milijarde evra

Moguće je da će Adidas prodati obuću preostalu nakon završetka saradnje sa Kanje Vestom, a zatim donirati ostvareni prihod.

Adidas još uvek nije odlučio o sudbini obuće vredne 1,2 milijarde evra iz linije Jizi Kanjea Vesta, koja je preostala pošto je proizvođač sportske opreme okončao saradnju sa reperom.

Fanovi Kanje Vesta, koji nisu uznemireni muzičarevim antisemitskim komentarima, nerviraju se što možda neće moći da kupe cipele, patike i papuče iz ove linije.

Bjorn Gulden, izvršni direktor Adidasa, kaže da kompanija razmišlja da proda obuću kako bi prihod donirala u dobrotvorne svrhe.

Dodao je da razmatraju i druge opcije, kao što je spaljivanje.

Gulden je rekao i da bi poklanjanje bilo komplikovano, napominjući da je vrednost obuće u preprodaji porasla.

Par Jizi 350 zebra patika trenutno se prodaje po ceni pod 340 do 360 dolara, dok pre četiri meseca koštale oko 260 dolara, rekao je za Rojters Džon Mokadlo, šef američkog preprodavca obuće Imposibl kiks (Impossible Kicks).

Rast cene dovodi se u vezi sa prekidom saradnje repera i Adidasa, koji se dogodio kada je kompanija zauzela stav da “neće tolerisati antisemitizam, niti bilo koju drugu vrstu govora mržnje”.

Do prekida devetogodišnjeg partnerstva došlo je nakon što je muzičar, kojem je dijagnostikovan bipolarni poremećaj, na pariskoj Nedelji mode prošetao u majici sa natpisom “Životi belaca su važni”, što je izazvalo veliko negodovanje.

Nekoliko dana kasnije, na Tviteru je objavio je antisemitske komentare.

Prekid saradnje kompaniju je koštao 600 miliona evra, samo za poslednje tromesečje 2022.

Međutim, iz Adidasa kažu da bi u 2023. mogao da im donese profit od najmanje 500 miliona evra.

Ako prodaju cipele, Vestu će morati da isplate njegov deo, rekao je Gulden na konferenciji za novinare, gde je predstavljen bilans poslovanja u 2022.

Gulden, koji je posao izvršnog direktora preuzeo u januaru, ocenio je da je prekid saradnje kao “veoma tužna, ali ispravna” odluka.

Kako je dodao, još uvek se razmatra šta će biti sa cipelama koje su preostale.

“Tu su, neće nigde pobeći”, rekao je.

“Odluku o tome šta ćemo sa njima ne treba donositi da bi nekome udovoljili, već kada iz toga možemo da izvučemo najpozitivniji mogući ishod”.

Dodao je: “ljudi iz celog sveta zainteresovani” da kupe ove cipele.

“Na ovaj poziciji sam samo sedam nedelja i ne osećam se spremnim da donesem odluku na osnovu činjenicama kojima trenutno raspolažem”, zaključio je Gulden.Izvor: BBC News na srpskom©

Danas objavljeno

Veliki asteroid na putu ka Zemlji: “Dovoljan da uništi veliki grad”

Zeljka

Nikad aktraktivnija Bela Torn, bijeli ogrtač otkrio dosta toga

Zeljka

Kolin Farel opet je single: Ovo će obradovati mnoge dame

Vanja A

Ostavite komentar