12. Maja 2023.

Obrok sa Mišlen zvezdicama na ivici svemira za 130.000 dolara

Preduzeće za svemirski turizam, koje je osnovao bivši kontrolor letenja Vensan Fare Destjes, trenutno je pustilo u pretprodaju karte za za predstojeća putovanja u kapsuli pod pritiskom, nazvanoj „Selest“, pričvršćenoj za stratosferski balon.

Ova kapsula će se popeti na visinu od 25 kilometara i gostima pružiti priliku da se dive pogledu na našu planetu i zvezde. Dok uživaju u prizoru, putnici će biti posluženi vrhunskim vinom i večerati sa stilom.

Karte za rezervaciju mesta koštaju 11.000 dolara i daju kupcima priliku da rezervišu mesto kad god karte budu puštene u prodaju. Sve u svemu, putovanje u kapsuli „Selest“ će vas koštati oko 131.100 dolara.

Iz kompanije „Zelfato“ za Si-En-En Travel je saopšteno da su mesta na prvim letovima od kraja 2024. do sredine 2025. već kupljena i da se sada prodaju rezervacije za sredinu 2025. pa nadalje.

„Selest“ obećava da će šest putnika i dva pilota prevesti do maksimalne visine za samo 90 minuta, brzinom od četiri metra u sekundi. Kapsula će zatim lebdeti iznad Zemlje tri sata – dovoljno vremena za uživanje u obroku od više jela i nekoliko čaša finog francuskog vina.

Ресторан на 25 километара изнад земље

Restoran na 25 kilometara iznad zemlje

Fare Destjes u izjavi za Si-En-En napominje da iako će ponuda hrane i pića u „Selesti“ biti luksuzne, „pogled i celokupno putovanje su centralni fokus ponude, jer će omogućiti gostima da cene i uživaju u lepoti“.

Obedovanje na velikoj nadmorskoj visini

Otkako je Denis Tito, prvi „svemirski turista“, 2001. godine odleteo na nebo, malo ko je krenuo njegovim stopama. Ali poslednjih godina, kompanije za svemirski turizam visokog profila kao što su „Spejs Iks“, „Blu oridžin“ i „Virdžin galaktik“ povlače poteze u ovoj areni i obećavaju da će svemir učiniti sledećim mestom za odmor koje morate posetiti.

„Zefalto“ je osnovan 2016. godine i nije jedina kompanija koja se nada da će prevoziti putnike u luksuznom balonu na vruć vazduh.

Kompanija iz Floride, „Spejs perspektiv“ trenuto prima rezervacije za svoj svemirski brod „Neptun“.

Treba imati u vidu da postoji velika razlika između putovanja u orbitalni svemir – koje podrazumeva brzo poletanje koje mora da savlada zemljinu gravitaciju i duže traje – i suborbitalnog prostora, u kojem su putnici nakratko izloženi bestežinskom stanju i pogledu na svemir tokom leta do ivice atmosfere, 96,5 kilometara iznad Zemlje.

A putovanja na „ivicu svemira“ – poput onih koje predlažu „Zefalto“ i „Spejs perspektiv“ – sasvim su drugačija.

Ove kapsule zapravo neće dostići suborbitalni prostor, ali će i dalje leteti znatno više od prosečnog komercijalnog aviona. To i dalje obećava sjajan pogled na Zemlju i zvezde, ali bez gubitka gravitacije i pratećeg osećaja bestežinskog stanja.

Fare Destjes upoređuje atmosferu unutar kapsule „Selest“ sa onom u putničkom avionu, samo sa neverovatnim pogledom i luksuznim užitkom. Unutrašnjost kapsule pod pritiskom trenutno osmišljava francuski dizajner Žozef Diran. Izgled unutrašnjosti tek treba da bude objavljen, ali „Zefalto“ obećava da će u potpunosti odisati „francuskim stilom“.

„Prefinjeno i uzvišeno”

Još uvek se ne znaju imena kuvari na „Selesti“, ideja je da kulinarski majstori rotiraju i imaju slobodu da biraju šta je na meniju. „Zefalto“ želi da „kuvarima pruži priliku da iskoriste svoju kreativnost i dobiju mogućnost da personalizuju iskustvo gostima kako bi ponudili nešto što je prefinjeno i uzvišeno“ – tako da neki kuvari mogu odlučiti da ručak treba da se servira pre, a ne tokom putovanja.

Iz „Zefalta“ kažu da takođe blisko sarađuju sa Francuskom svemirskom agencijom, CNES. Kompanija navodi da će balon, koji se pokreće helijumom, morati da ima iste sertifikate Evropske agencije za bezbednost vazduhoplovstva kao i komercijalni avion.

Već su obavljena tri delimična probna leta, a uskoro predstoji još jedan koji bi trebalo da prođe celo putovanje. Letovi će biti otvoreni za ljude svih uzrasta i nije potrebna prethodna obuka.

Za sada je planirano da „Selest“ poleti iz Francuske, ali „Zefalto“ se nada da će uskoro postati globalni brend.

RTS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare