5. Decembra 2024.

Obrok koji nutricionisti predlažu da češće jedemo za večeru

Između užurbanog načina života i gotove hrane koja je jeftina i ukusna, nije iznenađenje da pripremljeni i prerađeni obroci prevazilaze zdravija jela. Jedna stvar koju bi trebalo da usvojimo od nutricionista je da hrana bogata hranljivim materijama ne mora da bude komplikovana – zato i predlažu jedno jelo koje možemo brzo da spremimo, a idelano je da ga pripremimo na kraju dana kada nam je inspiracija za kuvanjem na nuli.

Kada je reč o hrani i namirnicama, svi ćemo se složiti da zdravlje na usta ulazi i zato bi trebalo da obroci budu izbalansirani sa što više povrća, voća, nemasnog mesa ili ribe, jaja. Deluje jednostavno kada ovako kažemo, ali realnost je takva da nemamo baš vremana za kuvanje i često posežemo za gotovim jelima koja su puna aditiva i veštačkih boja. Zato nutricionisti imaju predloge koji rešavaju ovu situaciju i savetuju da se ne odričemo svojih omiljenih obroka, nego da ih samo malo nadogradimo.

Malo drugačiji bolonjeze sos

Jasno je da je pripremanje večere svake večeri zamorno, ali neki recepti bogati hranljivim materijama ne moraju da oduzima mnogo vremena. Ova večera koju su odobrili dijetetičari prepuna je povrća, proteina i žitarica, a priprema se brzo i jednostavno.

“Zamenite tradicionalnu testeninu za rezance napravljene od tikvica (popularno nazvene zoodles), jer to je jedan od načina kako možete da ‘ušunjate’ više povrća u svoj tanjir”, kaže nutricionista Džena Volp. Pošto nijedno jelo od testenine nije kompletno bez sosa, ona preporučuje da se on napravi na bazi paradajza sa mlevenom ćuretinom koja je bogata proteinima i da se doda i kinoe koja obiluje sa složenim ugljenim hidratima.

“Jela od špageta obično imaju manje proteina. Na sreću, to nije slučaj sa ovim receptom. I mlevena ćuretina i kinoa služe kao dobri izvori hranljivih materija u ovom obroku”, dodaje.

Plus, jelo je bogato vlaknima, a upravo ona iz kinoe i tikvica “pomažu da se duže osećate sito, održavajući energiju i podržavajući zdravlje stomaka”, nastavlja Volp.

Integralna testenina kao zamena

“Volim što ovaj obrok stavlja povrće u centar tanjira na ukusan način. Imajte na umu da je ovaj recept prilagodljiv i ako volite obične špagete možete ih koristiti umesto tikvica, samo povećajte povrće na druge načine. Možete da ih zamenite integralnom testeninom, koja je obično bogata vlaknima i drugim hranljivim materijama”, predlaže Megi Mun, dijetetičar.

Takođe, u ovom jelu se nalazi i povrće – možda nije najpopularnija grupa hrane, ali su jedna od najhranljivijih. Povrće je puno esencijalnih hranljivih materija, kao što su vlakna, a ishrana bogata povrćem može zaštititi od bolesti poput bolesti srca i raka, piše Living strong.

Smanjiti nezasićene masti gde je moguće

Ovaj recept je malo zdraviji za srce jer zamenjuje mlevenu govedinu koja se nalazi u tradicionalnom sosu: “Uživanje u ovom obroku sa mlevenom ćuretinom će uštedeti na zasićenim mastima u poređenju sa mlevenom govedinom, dok nudi slično iskustvo u ishrani. Cilj nije potpuno eliminisati zasićene masti, već ih smanjiti tamo gde možete”, kaže Megi Mun, dijetetičar.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare