10. Oktobra 2023.

Obračun evropskih komesara na društvenim mrežama: Ko (ne)će pomoći Palestincima?

Konfuzija u EU, zvaničnici iznose potpuno kontradiktorne poruke

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji na društvenoj mreži Iks napisao je da “razmere terora i brutalnosti prema Izraelu i narodu te države predstavljaju prekretnicu”.

“Kao najveći donator Palestinaca, Evropska komisija stavlja u razmatranje svoj puni razvojni portfolio, vredan 691 miliona evra. Sva plaćanja su odmah obustavljena. Svi naredni projekti ponovo će biti razmotreni. Svi novi predlozi budžeta, uključujući i onaj za tekuću godinu, odloženi su do daljeg. Sveobuhvatna procena celog portfolija biće izvršena”, napisao je Varhelji.

On je naveo da su podsticaji na mržnju, nasilje i veličanje terora “zatrovali previše umova”, i da je potrebna akcija “odmah i sada”.

Sa druge strane, evropski komesar iz Slovenije Janez Lenarčić, zadužen za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama, zauzeo je potpuno drugačiji stav.

On je na Iksu poručio da su zaštita civila i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava imperativ, “iako najoštrije osuđuje teroristički napad Hamasa”.

“Humanitarna pomoć EU Palestincima kojima je potrebna nastaviće se koliko god bude potrebno”, kaže Lenarčić.

Za to vreme, žestoki sukobi u Izraelu se nastavljaju, a zemlja je od juče i zvanično u ratu sa Palestinom.

Od subote ujutro, kada su sukobi počeli masivnim raketnim napadom i upadom pripadnika Hamasa u nekoliko mesta u Izraelu, poginulo je najmanje 700 Izraelaca i više od 400 Palestinaca, među kojima je i 91 dete.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare