13. Februara 2023.

Oboreni objekti su špijunske letelice? Bela kuća: Srušeni su zbog opasnosti

Podsetimo, američki ratni avioni su u poslednja tri dana iznad Severne Amerike oborili tri objekta čije poreklo još uvek nije poznato.

Konferencije za štampu Bele kuće obično drži portparolka Karin Žan Pjer, ali joj se danas pridružio Džon Kirbi, savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost. Kirbi je poslednji put govorio na konferenciji za novinare u Beloj kući u petak, kada je objavio da se leteći objekat srušio na obali Aljaske.

“Kada govorimo o rušenju ovih objekata, nema dokaza o vanzemaljcima ili vanzemaljskim aktivnostima“, rekla je portparolka, a zatim predala reč Kirbiju.

“Ovakve objekte je teško otkriti, oni su veoma mali i ostavljaju veoma mali radarski odraz. Čak ni kineski balon nije bilo lako otkriti, a bio je mnogo veći”, rekao je Kirbi i dodao: “Još uvek nismo uspeli da identifikuju ova tri objekta“.

“Ne ocenjujemo da ovi objekti predstavljaju direktnu opasnost za ljude na terenu. Tražimo ostatke objekata, koji su srušeni iznad nenaseljenih područja”, dodao je on.

“Njihove visine su bile znatno niže od kineskog špijunskog balona i mogle su da utiču na komercijalni vazdušni saobraćaj. Zato im je predsednik Bajden, u konsultaciji sa vojnim komandantima, naredio da se spuste”.

“Objekat koji se srušio iznad jezera Huron sada je verovatno na velikoj dubini. Ostali objekti su takođe urušeni iznad udaljenih područja, što otežava potragu za ostacima”, dodao je Kirbi.

“Ne možemo isključiti da su korišćeni za špijuniranje”

“Nemamo dokaza da su ova tri objekta bila namenjena špijunskim aktivnostima, ali to ne možemo isključiti. Oni su oboreni zbog opasnosti po komercijalni vazdušni saobraćaj i zbog teorijske mogućnosti da se radi o špijunskim letelicama”, rekao je Kirbi.

“Prema onome što do sada znamo, ovi objekti nisu imali sopstveni pogon i po svemu su se kretali nošeni vetrom”, rekao je on.

“Jedan od razloga zašto ih sada viđamo više je taj što ih više tražimo. Filteri radarskih sistema su modifikovani i sada ih je lakše otkriti”, dodao je Kirbi.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare