Ovaj lagani i osvježavajući desert nema ukus torte iako se tako zove, on je pufnast kao oblak.
Oblak torta
Sastojci:
1/2 šolje (80 g) seckanih jagoda
1 1/3 šolje (300 g) nezaslađenog sosa od jabuke
4 1/2 kašičice (15 g) želatina u prahu
Priprema:
Kalup za tortu dimenzija 20×22 cm obložite pek-papirom. Jagode i sos od jabuke Dodajte jagode i sos od jabuka izblwndirajte na velikoj brzini dok jagode ne postanu potpuno pire ujednačene boje. Ubacite želatin u prahu i kuvajte smesu na pari. Smeša treba da bude topla na dodir, ali ne i vruća. Pazite da se ne zagreje ili provri. Uklonite sa šporeta i ostavite je na pultu oko 10 minuta da se ohladi.
Koristeći nastavak za žičanu mutilicu, mutite najvećom brzinom oko 15 minuta. Smeša bi trebalo da se udvostruči u zapremini i da izgleda kao prozračni šlag i da bude dovoljno čvrsto da ne kaplje s miksera.
Sipajte smešu u pripremljenu posudu. Koristite lopaticu da ga ravnomerno rasporedite po celoj površini i zagladite površinu. Stavite u frižider na najmanje 1 sat da se stegne. Čuvajte tortu u frižideru do serviranja. Pre serviranja, tortu možete ukrasiti glazurom od šlaga ili drugim glazurom. Isecite tortu veoma velikim i oštrim nožem. Kolač je najbolje poslužiti ohlađen.
Možete dodatno ukrastiti šlagom i jagodama.
NAPOMENE:
1. Koristite sveže jagode. Smrznute jagode imaju previše vlažnosti što će narušiti teksturu torte.
2. Obavezno koristite nezaslađeni sos od jabuke jer ovaj recept neće raditi sa zaslađenim.
Trpeza.alo.rs