28. Maja 2023.

Objavljeno koliko je ljudi iz Ukrajine ušlo u Rusiju

Više od 3,5 miliona Ukrajinaca je prešlo u Rusiju od početka Specijalne vojne operacije, kaže šef ruske granične službe Vladimir Kulišov.

Kako je rekao za TASS, zbog pogoršane humanitarne situacije u zoni neprijateljstava ruske vlasti su preduzele niz koraka kako bi olakšale ulazak miliona Ukrajinaca u zemlju.

Zvaničnik nije pojasnio da li se radi o broju Ukrajinaca koji su ostali u Rusiji, ili su neki od njih kasnije napustili zemlju.

Kulišov je rekao da postoji eskalacija vojnih pretnji nacionalnoj granici, što je proisteklo iz pokušaja Kijeva da inscenira provokacije i pošalje diverzantske i izviđačke snage u Rusiju.

Ranije ovog meseca u ukrajinskoj raciji u Belgorodskoj oblasti blizu granice sa Ukrajinom, jedan civil je poginuo, a nekoliko je povređeno.

Da bi sprečile takve incidente u budućnosti, ruske vlasti su pojačale mere bezbednosti u pograničnoj oblasti, što uključuje i stvaranje odbrambenih utvrđenja, objasnio je Kulišov.

TASS je u martu izvestio, pozivajući se na izvor u policiji, da je ukupan broj izbeglica iz Ukrajine i ruskog regiona Donbas od početka sukoba dostigao više od 5,4 miliona, uključujući 744.000 dece, pri čemu im lokalne vlasti pružaju medicinsku, finansijsku i pravnu pomoć.

Osim u Rusiju, Ukrajinci su takođe pobegli u druge evropske zemlje. U pitanju je ukupno četiri miliona izbeglica koje su trenutno pod različitim šemama zaštite u EU, navodi Eurostat.

RTbalkan.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare