2. Septembra 2023.

Objavljeno ko je novi ambasador Srbije u Crnoj Gori: Podgorica takođe odredila svog diplomatu

Prilikom susreta predsednika Crne Gore i Srbije Jakova Milatovića i Aleksandra Vučića početkom jula, najavljena je brza razmena ambasadora između dve države.

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore produžiće mandat otpravniku poslova u Beogradu Predragu Mitroviću, koji mu ističe 10. septembra, potvrđeno je iz tog resora.

S druge strane, karijerni diplomata Nebojša Rodić biće novi ambasador Srbije u Crnoj Gori, objavile su “Vijesti”.

“MSP će Predragu Mitroviću produžiti privremeno upućivanje na rad u Ambasadu Crne Gore u Republici Srbiji, gde je na poziciji privremenog otpravnika poslova,” saopštili su “Vijestima” u tom ministarstvu.

Oni su time odgovorili na pitanje da li će sadašnjem otpravniku biti produžen mandat ili će biti predložen ambasador u Srbiji.

“Podsećamo da su procedure za postavljenje ambasadora definisane Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i Zakonom o vanjskim poslovima Crne Gore, i da se predlozi za imenovanja ambasadora ne objavljuju pre dobijanja agremana (saglasnosti države prijema)”, navodi se u odgovoru.

Ustav Crne Gore predviđa da predsednik države postavlja i opoziva ambasadore na predlog Vlade, a uz mišljenje nadležnog skupštinskog odbora. Novi saziv Skupštine konstituisan je krajem jula, a odbori još nijesu formirani.

Prilikom susreta predsednika Crne Gore i Srbije Jakova Milatovića i Aleksandra Vučića početkom jula, najavljena je brza razmena ambasadora između dve države. Kao korak ka otvaranju novog lista u odnosima dve zemlje, predsednik Srbije je najavio je da će Beograd imenovati novog ambasadora u narednih 10 do 12 dana, što je bilo prije više od mesec dana. 

Rodić je trenutno na poziciji ambasadora u Austriji.

U njegovoj biografiji piše da je skoro ceo radni vek proveo u organima državne uprave. Radio je i na poslovima pomoćnika ministra za informisanje, potom državnog podsekretara.

Navodi se da je u Narodnoj Skupštini Srbije radio na poslovima zamjenika sekretara Skupštine i šefa kabineta predsjednika Skupštine, kao i predsjednika Republike.

Piše i da je obavljao dužnost Generalnog sekretara predsednika Srbije, da je do 2013. godine bio direktor Bezbjednosno-informativne agencije, kao i da je bio član Vlade Srbije i ministar odbrane do aprila 2014.

Srbija više od dve godine nema ambasadora u Podgorici, kao ni Crna Gora u Srbiji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare