25. Maja 2023.

Objavljen snimak razbijanja narkokartela kojim je rukovodio državljanin BiH

U policiji kažu da su u saradnji s Uskokom jutros uhapsili nekoliko osoba te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje.

“Realizacija kriminalističkog istraživanja međunarodnog karaktera započela je danas u jutarnjim satima na području nekoliko država, uključujući i Hrvatsku, a usmjerena je na razbijanje zločinačkog udruženja čije se djelovanje povezuje s krijumčarenjem i preprodajom droge. U toku je provođenje hitnih dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostorija na području Policijskih uprava zagrebačke, sisačko-moslavačke, primorsko-goranske i krapinsko-zagorske”, kažu u policiji.

Istovremeno, dodaju, hapšenja i pretrage odvijaju se u Belgiji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Njemačkoj i Sloveniji, a postupanjima partnerskih policija koordiniše hrvatska policija iz štaba u Zagrebu.

Policija se danas oglasila s detaljima. Objavilu su i snimak hapšenja koji možete pogledati ispod teksta.

Međunarodna operacija tijela za provođenju zakona u koordinaciji EUROPOL-a rezultirala je hapšenjem 37 pripadnika veoma nasilne kriminalne ćelije sa zapadnog Balkana. Pod vodstvom bh. državljanina, ova moćna kriminalna ćelija uglavnom je bila uključena u masovnu trgovinu drogom i vatrenim oružjem širom Evrope. U srijedu, 24. maja je u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji i Njemačkoj provedeno nekoliko istovremenih akcija protiv pripadnika ove bande. Iste su koordinisane iz zapovjednog mjesta u Zagrebu, uz podršku oficira EUROPOL-a raspoređenih na terenu.

Uhapšeno je ukupno 37 osumnjičenih, uključujući vođu grupe – državljanina Bosne i Hercegovine kojeg EUROPOL smatra “visokovrijednom metom”, a koji trenutno služi četvorogodišnju zatvorsku kaznu u Italiji.

Istražitelji su uspjeli otkriti kako je ta osoba nastavila voditi kriminalne aktivnosti svoje bande iz zatvorske ćelije. Vjeruje se kako je od tamo redovito davao zapovijedi i upute svojim podređenim o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem.

Među objektima koji su pretraženi tokom akcijskih dana nalaze se zatvorska ćelija u Belgiji, garaža u Nizozemskoj koja se koristila za skladištenje kokaina te nekoliko objekata u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini gdje su se čuvali droga, vatreno oružje i eksplozivi”, piše policija.

Rezultati kriminalističkog istraživanja

37 hapšenja

135.000 evra u gotovini

4 pištolja i 2.000 komada municije

15 kilograma kokaina

8 kilograma heroina

nekoliko lažnih pasoša/ličnih

Tijela koja su učestvovala

Austrija: Kriminalističko-obavještajna služba Austrije (Bundeskriminalamt)

Belgija: Savezna pravosudna policija Antverpen

Bosna i Hercegovina: Uprava federalne policije – Odjel za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga Sarajevo

Hrvatska: Direkcija policije (Služba kriminaliteta droga) i Policijska uprava zagrebačka, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 

Njemačka: ZKA – Carinski ured za istrage Minhen

Nizozemska: Policija Roterdam

Slovenija: Generalna policijska uprava (Odjel za droge i Policijska uprava Ljubljana)

DEA, ured Zagreb

Europol, Jedinica za droge

Operativna radna grupa “Balkanski kartel”

Ova međunarodna akcija uslijedila je nakon složenog istraživanja koje je vodilo hrvatsko Ravnateljstvo policije u okviru operativne radne grupe ‘Balkanski kartel’.

“Obavještajna mjera koju je proveo Europol nakon nedavnog uklanjanja triju šifriranih komunikacijskih alata kojima su se koristili kriminalci – Encrochat, Sky ECC i Anom – otkrila je raširenost balkanskih kriminalaca u globalnom kriminalnom okruženju. Kako bi se odgovorilo na tu prijetnju, Europol je osnovao operativnu radnu skupinu ‘Balkanski kartel’ koja okuplja istražitelje iz cijele Europe i svijeta u cilju učinkovitog odgovora na prijetnju koja dolazi iz te regije”, navode iz policije.

Dodaju da osim rušenja ove mreže, aktivnosti provedene u okviru ove radne grupe nedavno su dovele do razbijanja u Srbiji najveće organizacije za trgovinu drogom na području Balkana.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare