8. Septembra 2023.

Objavljen odlomak biografije Ilona Maska: Mask spriječio ukrajinski napad na rusku flotu?

Ilon Mask je navodno odlučio da isključi “Starlink” satelite koje koristi ukrajinska vojska kada je Kijev “otišao predaleko”

Američki milijarder Ilon Mask navodno je tajno naredio inženjerima da isključe satelitsku komunikacionu mrežu njegove kompanije “Starlink” u blizini obale Krima da bi omeli ukrajinski napad na rusku pomorsku flotu, tvrdi pisac Volter Ajzakson u Maskovoj biografiji pod nazivom “Ilon Mask”, koja treba da bude objavljena 12. septembra.

Ajzakson dalje navodi da su ukrajinski podmornički dronovi sa eksplozivom koji su se približavali ruskoj floti izgubili vezu i isplivali na obalu bez eksplozije.

Navodno, cela epizoda se desila prošle godine, prenosi “Si-En-En” isečak iz biografije.

Mask se navodno odlučio na taj potez zbog straha da bi Rusija na ukrajinski napad na Krim mogla odgovoriti nuklearnim oružjem, ističe Ajzakson, navodeći da je taj strah bio potkrepljen Maskovim razgovorima sa visokim ruskim zvaničnicima.

Nakon što je Rusija poremetila ukrajinske komunikacione sisteme neposredno pre početka Specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine, Mask je pristao da Ukrajini obezbedi milione dolara vredne satelitske terminale “Starlinka”, koji su postali ključni za ukrajinske vojne operacije.

Kada je Ukrajina počela da koristi “Starlink” terminale za napade na Rusiju, Mask je počeo da preispituje tu odluku.

Mask je ubrzo razgovarao telefonom sa savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom, načelnikom generalštaba američke vojske Markom Milijem i ruskim ambasadorom u SAD da bi preneo svoju zabrinutost i Vašingtonu i Moskvi, piše Ajzakson.

Naveo je da je zamenik ukrajinskog premijera Mihail Fedorov tražio od Maska da obnovi vezu za podvodne dronove, na šta je on odgovorio da neće ponovo uključiti satelitsko pokrivanje Krima jer, kako je naveo, Ukrajina “sada ide predaleko.”

Medvedev: Mask među poslednjim normalnim ljudima u SAD

Tvrdnje da je vlasnik društvene mreže Iks prošle godine navodno ograničio rad “Starlinka” i tako osujetio napad Kijeva na rusku flotu prokomentarisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, ocenivši da je Ilon Mask, ako je to istina, poslednji razuman čovek u severnoj Americi.

“Ili bar među poslednjima koji ima m**a u rodno neutralnoj Americi”, napisao je Medvedev na mreži Iks.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare