21. Aprila 2024.

Obilježena godišnjica stradanja 33 boraca na Banj Brdu na Majevici 

Na bijeljinskom gradskom groblju u Pučilama, obilježena je godišnjica stradanja 33 boraca Prvog bataljona Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske, koji su na današnji dan 1993. godine poginuli na Banj brdu na Majevici. U ovom napadu ranjeno je četrdeset, a zarobljeno 13 boraca.

Obilježena godišnjica stradanja 33 boraca na Banj Brdu na Majevici - Foto: RTRS

Obilježena godišnjica stradanja 33 boraca na Banj Brdu na MajeviciFoto: RTRS

Muslimanske snage sa područja Kalesije, Teočaka, Sapna i Tuzle, napale su srpske položaje na jedan od najvećih praznika, treći dan Vaskrsa. Borci Vojske Republike Srpske samo su branili vijekovna ognjišta, kaže Borivoje Đokić jedan od učesnika ovog događaja.

– Bili na teritoriji srpske zemlje, branili smo negdje oko 3000 srpskih stanovnika, nije bilo tu muslimanskih naselja. Branili smo se na svome što se kaže a podnijeli smo tolike žrtve, a da nas proglašavaju genocidnim, ne mogu bit genocidan ako sam branio svoju kuću. Nisam napadao nikoga – istakao je ratni komadant Prvog bataljona Druge majevičke brigade, potpukovnik Borivoje Đokić.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

One koji su se hrabro borili i stvorili Republiku Srpsku moramo čuvati od zaborava, poručuju i porodice poginulih boraca. Naša sveta dužnost jeste da branimo i da nikada ne dovedemo u pitanje postojanje Republike Srpske. Obaveza svih nas je da se ujedinimo i da sačuvamo Republiku Srpsku zbog onih koji su život položili u njene temelje, ali i zbog naših budućih pokoljenja, kažu u Boračkoj organizaciji.

– Uporno se pokušava da se stvori narativ, da nas neko ubijedi da smo genocidna nacija, da smo mi genocidan narod. A u stvari postoji samo jedna istina koja je za nas prihvatljiva. Postoji istina da je ovdje bio građanski rat koji mi nismo nametnuli, nametnuo nam je neko drugi. Da nam se dešavalo ono što nam se dešavalo kroz čitav 20 vijek. Da smo morali rame uz rame da se borimo da branimo Republiku Srpsku kako bi stvorili jedan entitet u kojem ćemo moći slobodno da živimo – istakao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Za poginule borce Vojske Republike Srpske služen je parastos a vijence i cvijeće ispred spomen-obilježja, na kojem je uklesano 205 imena, položile su porodice i brojne delegacije.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare