17. Aprila 2023.

Obilježena 81 godina od ubistva Srba u Bijelom Potoku

81 godinu brda u Bijelom Potoku nijemo svjedoče o svirepom ustaškom zločinu za koji niko nije odgovorao. Drugog dana Vaskrsa 5. aprila 1942. prvo su došli do porodice Vujasinović, koju su ubili bez ispaljenog metka. Poslije su ubili i Bogojeviće, a onda Milinkoviće, njih 31.

  • Brata od godinu dana su zaklali, odsjekli su mu glavu – od godinu dana. Šta je dijete bilo krivo? Ovdje mi je zaklana sestra od 20 godina koja je molila ustašu da je ne ubije, ali on je uzeo pušku i udario je kundakom u prsa. Ona je pala i on ju je zaklao – kaže Branko Milinković predsjednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora Bijeli Potok.

Došli su da nam čestitaju Vaskrs i kažu da ne brinemo. To su bile naše komšije Hrvati iz naselja Debeljaci, kaže Braco Adamović, kojem su ustaše ubile 13 članova porodice.

  • Ujutro na Vaskrs zatekli su većinom djecu i žene, ostali stari su bili kod stoke i spremali se za vaskršnji ručak, ko se našao toga su i ubili. O tome se poslije nije pričalo. Јa sam išao u šoklu u Debeljake i ni u jednim knjigama ne piše o pokolju, ni o čemu se nije smjelo pričati, a sve zbog bratstva i jedinstva, a ko je god pričao završio je na sudu – naveo je Adamović.

Uoči svakog velikog praznika Srbin služi parastos. Svako crveno slovo u kalendaru krvlju je pisano – poručeno je na obilježavanju godišnjice od zločina u Bijelom Potoku. Zaboraviti se ne smije da su u svega nekoliko sati, bez ispaljenog metka – noževima, krampovima, maljevima, ustaše mučki ubile 54-oro Srba.

  • Nema perioda u bilo kom periodu 20 vijeka da naš narod nije morao da prolazi najveća moguća stradanja, od Prvog, Drugog vjetskog rata, pa i evo posljednjeg odbrambeno otadžbinskog i da nije bilo podviga i žrtve našeg naroda danas ne bismo bili svoji na svome – rekao je Draško Stanivuković gradonačelnik Banjaluke.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković poručio je da su ovo vrlo važni događaji kojima se šalju poruke našeg mira.

  • Ali, isto tako da ne smijemo da zaboravimo sve žrtve iz bilo kog rata, pogotovo kada se radi o nevinim žrtvama – dodao je on.

Nevine žrtve su sačuvane od zaborava 2002. izgradnjom spomenika u Bijelom Potoku uz pomoć vlasti grada Banjaluka, i od tada svake godine se organizuje parastos i polaganje vijenaca na ovo spomen- obilježje.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare