2. Septembra 2023.

Obilježavanje 82 godine od zločina nad Srbima u Garavicama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je na obilježavanju 82 godine od zločina nad Srbima u Garavicama kod Bihaća da je 15.000 Srba pobijeno jer su bili pravoslavne vjere, da su ih ubijale njihove komšije, muslimani i Hrvati, te poručio da je najveća osveta – sjećanje i postojanje Republike Srpske.

Kasnije su ti isti postali važni predstavnici u bivšoj državi. Zbog toga je i zapušteno i oskrnavljeno spomen-obilježje – rekao je Dodik.

On je u obraćanju naglasio da je u Garavicama stradalo više Srba nego Bošnjaka u Srebrenici, ali da i to nije dovoljno da ovaj dan prođe bez provokacije.

– Danas su ovdje pojedini, koji sve snimaju i šalju na portale, da bi se mogli iživljavati. Danas u ovom mjestu Srba nema, i to dovoljno govori o namjerama prema Srbima – istakao je Dodik.

On je ukazao da u Garavicama nema predstavnika međunarodne zajednice, ali ni predstavnika lokalnih vlasti da iskažu poštovanje prema žrtvama.

– Pokušavamo da dobijemo saglasnost da nešto izgradimo ovdje, ali ne možemo. Ostaćemo posvećeni ovom mjestu i pokušaćemo sa našom Crkvom izgraditi spomen-kapelu sa imenima svih žrtava – naglasio je Dodik.

On je ukazao da se o ovom zločinu nije znalo i nije se učilo u bivšoj državi.

– Tako je i u Brodu na Drini. I danas ima onih koji misle da je to tako trebalo. Nećemo više dozvoliti udarac na našu zemlju i naša prava – rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je ponovio da granica u BiH postoji i da su jasne nadležnosti.

– Boli me kao pripadnika srpskog naroda što ovdje nema dostojanstvenog obilježja za stradale Srbe. Muslimani i Hrvati dostojanstveno obilježavaju stradanja. Uvijek će tako biti, a mi ćemo u Federaciji kako možemo – istakao je Dodik.

Prethodno je u Garavicama kod spomenika ubijenim Srbima služen parastos te su položeni vijenci.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine ustaše su u mjestu Garavice, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), pobile 12.000 srpskih civila, a među žrtvama je bio i veliki broj djece.

Prema engleskim obavještajnim podacima, na širem području Bihaća ubijeno je između 14.000 i 14.500 ljudi, a vlasti bivše Jugoslavije su prikrivale masovne pokolje i ubistva Srba zbog proklamovanja ideje bratstva i jedinstva kojom su potpuno izjednačile krvnika i žrtvu.

Obilježavanje sjećanja na stradanje Srba u Garavicama organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare