20. Aprila 2024.

Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježavanje 32 godine od zločina

Mirnom šetnjom u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, uz polaganje cvijeća i vjerskim pomenom obilježavaju su 32 godine od zločina gdje je, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. poginulo i ubijeno najmanje 28 pripadnika ЈNA.

Obilježavanju prisustvuju članovi porodica stradalih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predstavnici Srpske u institucijama BiH.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić podsjetio je uoči obilježavanja da za ovaj zločin niko nije odgovarao, te da je odnos vlasti u Federaciji BiH prema Srbima nedopustiv.

“Srbi moraju odavati počast svojim žrtvama, sjećati ih se i govoriti istinu o sukobima iz proteklog rata”, poručio je Egić.

Prisustvuju i predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i načelnici opština u sastavu grada Istočno Sarajevo.

2. i 3. maja 1992. godine pripadnici bošnjačkih paravojnih formacija počinili su zločin nad 28 nedužnih vojnika ЈNA.

Za zločin u Dobrovoljačkoj ulici još niko nije osuđen.

U Sudu BiH 2022. godine počelo je dva puta odgađano suđenje članu ratnog Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih visokih bošnjačkih vojnih i policijskih funkcionera, prenosi RTRS.

Slučaj “Dobrovoljačka”, kako se kolokvijalno naziva zločin paravojnih muslimanskih formacija i radikalnih islamista nad pripadnicima JNA u Sarajevu maja 1992. godine, široj javnosti i poslije 32 godina predstavlja nepoznanicu, a ovaj predmet još nije dobio sudski epilog.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare