21. Novembra 2023.

Obilježavanje 105 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku

U Banjaluci se danas obilježava 105 godina od ulaska srpske vojske u ovaj grad, što je istorijski događaj od republičkog značaja, a tim povodom u Hramu Hrista Spasitelja služen je parastos za sve stradale srpske i crnogorske vojnike i civile u Prvom svjetskom ratu.

Parastosu su, između ostalih, prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić i savjetnik predsjednika Srpske Marko Romić.

Nakon parastosa, položeni su vijenci i cvijeće na spomenik banu Milosavljeviću, nakon čega je uslijedio umjetnički program u porti Hrama Hrista Spasitelja.

Ulazak srpske vojske u Banjaluku 1918. godine predstavlja veliki istorijski događaj koji je označio slobodu za srpski narod sa ovih prostora nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima, te od 1878. godine pod Austrougarskom.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je oko 1,3 miliona Srba, gotovo trećina stanovništva tadašnje Srbije.

Obilježavanje 105 godina od ulaska srpske vojske u Banjaluku organizuju odbori vlada Srpske i Srbije za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare