10. Januara 2023.

Obdukcije nakon kovida potvrdile crne sumnje

Obdukcije nakon kovida koje se provode kod preminulih od ovog virusa ukazuju na njegovo postojanje u celom telu, uključujući pluća, srce, slezinu, bubrege, jetru, debelo crevo, grudni koš, mišiće, nerve, reproduktivni trakt, oko, ali i mozak, piše ScienceAlert.

U jednom od slučajeva, ostaci novog koronavirusa pronađeni su u mozgu preminulog pacijenta 230 dana nakon što je osoba prvi puta počela da oseća simptome.

“Naši podaci pokazuju da kod nekih pacijenata kovid može uzrokovati sistemsku infekciju i rasti u telu mesecima”, zaključuju autori studije. Oni su predvođeni istraživačima s Nacionalnog instituta za zdravlje Sjedinjenih Država (NIH).

Genetske informacije

Još u julu 2020. godine, obdukcije su pokazale dokaze krvnih ugrušaka u gotovo svim vitalnim organima onih koji su se zarazili kovidom. Novo istraživanje NIH-a sada replikuje i potvrđuje te rezultate detaljnije nego ikad pre.

Studija je uključivala 44 obdukcije. U njima su istraživači pažljivo otkrili i kvantifikovali nivo RNK iz kovida na 85 lokacija i tečnosti. Ove genetske informacije ukazuju na to gde se virus mogao razmnožavati tokom života osobe.

U autopsijama obavljenima od aprila 2020. do marta 2021., istraživači su otkrili da su starije, nevakcinisane osobe koje su umrle od kovida pokazivale obilne znakove replikacije korone na ukupno 79 lokacija i telesnih tečnosti.

Celo tkivo

Neke od promena bile su očite unutar dve nedelje nakon što su se prvi simptomi počeli da se pojavljuju.

Najviše upala i povreda pokazivala su pluća.

“Naši rezultati pokazuju da se virus može proširiti po celom telu. Ipak, najveće je opterećenje kovida u respiratornim tkivima”, zaključuju istraživači.

Antivirusni lekovi mogli bi pomoći ljudskom imunološkom sistemu da očisti virusne ćelije iz tkiva, organa i tečnosti do kojih bi inače bilo teško doći. Možda bi mogli može pomoći i u smanjenju dugotrajnih simptoma.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare