13. Maja 2024.

O ovom receptu za umak od luka svi pričaju!

Odličan uz meso sa roštilja, a sjajno se slaže i uz grilovano povrće, ukusan i uz tjesteninu ili rižu – soubise je jedan od onih umaka koje je uvijek dobro imati u vidu kada nam treba brzinski dodatak jelima.

Francuski klasik koji se bazira na bešamelu je jednostavan umak koji finu aromu duguje luku. Tradicionalisti će za soubise umiješati u bešamel pire od proprženog  luka, ali ipak postoji i jednostavnija varijanta miksanjem luka, maslaca i vrhnja u kremasti umak koji možeš preliti preko mesa na roštilju, piletine, krompira iz rerne ili drugih varijacija na temu.

Sastojci za soubise:

  • 2 luka srednje veličine
  • 3 kašike maslaca
  • 1,5 šolje masnijeg vrhnja
  • soli prema ukusu

Priprema soubisea:

Rastopi maslac u tavi na laganoj vatri pa dodaj luk narezan na tanke kolutiće. Prži dok se tekućina ne reducira, ali pripazi da luk ne posmeđi. Može malo potamnjeti, ali dobro je da ostane svjetao.

Dodaj vrhnje i posoli pa izmiksaj u kremastu smjesu, kako bi umak bio gladak, procijedi ga i posluži uz meso ili povrće.

Uživaj u neponovljivom ukusu!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare