22. Maja 2023.

Nvidia odmiče Intelu i otima dio tržišta superkompjutera

U najnovijem saopštenju kompanije Nvidia tvrdi se da je sarađivala sa Univerzitetom u Bristolu na izgradnji novog superkompjutera. Pri tome je koristila svoj novi Nvidia procesor čime se upustila u direktnu trku sa Intel I AMD konkurencijom. 

Nvidia je vodeći svetski proizvođač grafičkih procesora (GPU), koji su veoma traženi ovih dana jer se koriste za ubrzavanje rada veštačke inteligencije. Primera radi, OpenAI ChatGPT je napravljen da radi sa hiljadama ovakvih Nvidia GPU jedinica. 

Nvidia Grace u klinču sa Xeon i EPYC procesorima

Međutim, moćni Nvidia GPU čipovi su obično upareni sa centralnim procesorom (CPU), čijim tržištem su decenijama dominirali Intel i AMD. Ove godine, Nvidia je počela da isporučuje sopstveni CPU čip pod nazivom Grace. Novi Nvidia procesor je baziran na ARM arhitekturi.  

Nvidia-superkompjuteri-Grace

Na konferenciji o superkompjuterima koja je održavana u Nemačkoj, Nvidia je zvanično objavila kako je sarađivala sa britanskim istraživačima i Hewlett Packard Enterprise Co na izgradnji novog super računara pod nazivom Isambard 3. Superkompjuter je u potpunosti zasnovan na Nvidia Grace CPU čipovima i pri tome ne koristi Nvidia GPU rešenja. Ovaj superkompjuter će se u okviru Univerziteta u Bristolu, koristiti za nauku o klimi i istraživanje lekova, prenosi agencija Rojters

Najzanimljivije od svega je da čitav sistem radi na svega 270 kilovata električne energije. To su zapravo šest puta bolje performanse i energetska efikasnost od prethodnog univerzitetskog sistema, Isambard 2.  

Ovo je prvi put da Nvidia ulazi u direktnu konkurentsku trku na zahtevnom tržištu superkompjutera, a na kome su do sada suvereno vladali Intel Xeon I AMD EPYC. 

Benchmarek.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare