Ako želite da očistite jetru surutka je zaista dobar izbor, stoji na stranicama MZSS-a (Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi), piše Večernji list, a prenosi N1.
Ona može da pomogne u u lečenju različitih bolesti jetre kao što su masna jetra, hepatitis, jetra oštećena alkoholom i drugo, a razlog tome je poseban globulin koji organizmu pruža aminokiseline koje su dobre za zdravlje jetre. Naša poznata nutricionistkinja, direktorka Vitaminoteke, Darija Vranešić Bender, ispričala je detaljno o svim blagodetima ovog nusprodukta.
1. Što je surutka?
Surutka je nusproizvod koji se dobija tokom proizvodnje sira, kada mleko koagulira i razdvaja se u čvrsti deo (sir) i tekući deo (surutka). Ovisno o načinu koagulacije kazeina, može biti kisela ili slatka. Proteini surutke predstavljaju oko 20% ukupnih proteina u mleku pa se smatraju odgovornima za blagotvorna nutritivna svojstva mleka. Naime, proteini srutke imaju dvostruki učinak u organizmu. Osim što služe kao dodatak prehrani koji pozitivno utiče na mišićnu masu i snagu, pokazuju i značajnu antioksidativnu aktivnost umanjujući oštećenja nastala oksidativnim stresom.
2. Pomaže li surutka kod problema s jetrom?
Surutka bi mogla biti korisna za zaštitu zdravlja jetre iz više razloga: sadrži aminokiseline razgranatog lanca koje povoljno deluju na funkciju jetre, a ujedno sadrži cistein koji je bitan za sintezu snažnog antioksidansa glutationa. Budući da beleži antioksidativno i protivupalno dejstvo, surutka je verovatno dobar napitak za zaštitu tkiva jetre. Međutim, kliničke studije koje bi dokazale ovakvo delovanje na jetru ljudi ne postoje, pa zato takve zaključke ne možemo da donesemo. Do sada je provedeno više in vitro i istraživanja na laboratorijskim životinjama koja su pokazala zaštitni učinak surutke na tkivo jetre, odnosno hepatoprotektivni učinak, bilo da se radi o masnoj jetri ili alkoholom ili toksinima oštećenoj jetri. Zanimljiva studija provedena je na miševima koji su imali hronično povišen unos alkohola što ima poznato hepatotoksično delovanje. Patološke promene u jetri miševa koji su konzumirali alkohol poboljšane su primenom surutke, a došlo je i do sniženja jetrenih enzima u miševima. Ovi rezultati ukazuju da surutka može imati zaštitni učinak protiv alkoholne bolesti jetre povećanjem antioksidativne aktivnosti, što podupire potencijalnu upotrebu surutke u potpornom lečenu bolesti jetre.
3. Zašto ju je dobro koristiti, kojim zdravstvenim stanjima pomaže?
Proteini surutke su visokokvalitetni izvor hranjivih materija i sadrže brojne bioaktivne komponente. Proteini surutke nutritivno su najvredniji proteini zahvaljujući visokom udelu esencijalnih aminokiselina (lizina, cisteina i metionina) te visokom procentu cistina. Bogate su i aminokiselinama razgranatog lanca (BCAA) poput leucina, valina i izoleucina, zatim bioaktivnim peptidima. Izolovani proteini surutke su sastojak funkcionalne hrane, sportskih preparata i hrane za posebne medicinske potrebe, s obzirom na njihove antioksidativne, protivupalne učinke, učinke snižavanja krvnog pritiska, gojaznosti i suzbijanja apetita o kojima se govori u literaturi. Zbog visokog sadržaja cisteina, proteini surutke su nutritivno idealan izvor za biosintezu temeljnog telesnog antioksidansa glutationa koji poboljšava antioksidativnu odbranu organizma, a poznato je da oksidacioni stres leži u pozadini brojnih degenerativnih bolesti, ali i procesa starenja. Ipak, daleko najpoznatiji učinak surutke je anabolički, odnosno podsticanje sinteze proteina i rast mišićne mase, pa je zato omiljena među sportistima.
Međutim, treba razlikovati svežu surutku od izolovanog proteina surutke koji se dobija uz pomoć specijalnih tehnoloških procesa koji imaju za cilj da izoluju proteine koji se zatim koriste u raznim prehrambenim proizvodima i dodacima hrani i hrani za posebne medicinske proizvode. Unos proteina surutke popraćen je anaboličkim učinkom koji se može opisati ne samo kroz stimulaciju procesa biosinteze, već i kroz inhibiciju ili usporavanje procesa degradacije. Za proteo-anabolički učinak proteina surutke prvenstveno je odgovoran visoki sadržaj razgranatih aminokiselina, posebno leucina, koje se većinom metabolišu u perifernim mišićima.
Potom, nakon unosa u organizam, proteini surutke generišu visok, brz i prolazni porast aminokiselina u plazmi koji značajno stimuliše (+68%) sintezu proteina bez modifikacije katabolizma proteina. Osim toga, cistein i glutamin, koji su značajno zastupljene aminokiseline proteina surutke, takođe mogu da doprinesu anaboličkom učinku. Taj anabolički učinak proteina surutke osim u medicini sporta sve se više prepoznaje i uopšte u medicini, posebno u kliničkoj ishrani u svrhu sprečavanja ili usporavanja gubitka mišićne mase i snage karakteristične za brojne bolesti, poput malignih. Dodatni unos visokoiskoristivih proteina, poput onih iz surutke, dragocen je za brojne bolesnike koji gube telesnu težinu, naročito na nemasnoj masi tela.
4. U kojim količinama se preporučuje?
Surutka u obliku svežeg napitka u jednom litru sadrži 6-8 g proteina, što čini tek 10% preporučene ukupne dnevne potrebe za proteinima. Sa druge strane, izolovani proteini surutke doziraju se u skladu sa potrebama, a obično se koriste u dozi od 20-40 g dnevno. Stoga, ako je cilj iskoristiti blagodeti surutke kroz sadržaj bioaktivnih peptida i spomenutih specifičnih aminokiselina, verovatno je potrebno koristiti barem 1,5 L sveže surutke dnevno, a zanimljivo je da u toj količini podmirujemo dnevne potrebe za esencijalnim aminokiselinama koje su u surutki prisutne u značajnom procentu kao slobodne aminokiseline. Ipak, za terapijski učinak bolji izbor je izolovani protein surutke. Međutim, količina izolovane surutke koja se može preporučiti određenoj osobi zavisi od brojnih faktora poput telesne težine, mišićne mase, stepena fizičke aktivnosti, ukupnog dnevnog unosa proteina iz hrane, starosne dobi, pola, zdravlja bubrega i jetre, te brojnih drugih faltpra. Zato je primenu izolovanog proteina sukrutke poželjno vršiti pod nadzorom stručnjaka, posebno ako se koristi u velikim količinama.