6. Marta 2023.

Nutricionista upozorava – ako imate anemiju nikako ne pijte kafu posle ručka

Anemiju je moguće izbeći uz pomoć uravnotežene ishrane kroz koju telo obezbeđuje mnoštvo vitamina i minerala poput gvožđa, folata, vitamina B12 i vitamina C. Mnogi ne znaju da su malokrvni, a jedan od glavnih simptoma je umor.

Da li dnevno radimo nešto što ometa apsorpciju gvožđa u organizam?

– U osnovi naša najčešća navika je kafa posle obroka. U suštini, kafa zna sprečiti apsorpciju, posebno ako se kombinuje sa mlekom. Mleko se ne svari dobro u toj kombinaciji i stvara lošu atmosferu u crevima.

Druga navika jeste „jedenje s nogu“, što dovodi do toga da se ne luči dovoljno pljuvačke i ne luči dovoljno želudačne kiseline, što je ključno za odvajanje gvožđa iz hrane i za čuvanje vitamina B.

Pljuvačka je ta koja čuva vitamin B-12. Ko nema dovoljno kiseline taj češće ima problem i ljudi koji uzmaju lekove za sprečavanje lučenja kiseline.

Na koji parametar anemije će ovi proizvodi delovati? Koje meso je najbogatije gvožđem?

Namirnice životinjskog porekla bogate gvožđem:

– govedina
– svinjetina
– piletina
– riba (losos, tuna, smuđ)
– morski plodovi

– Namirnice životinjskog porekla delovaće na sve parametre, te životinje imaju krv, a odatle mi uzimamo njihovu krv i apsorbujemo.

Namirnice poput džigerice i govedine imaju u sebi B vitamine i imaju dovoljnu količinu gvožđa. Ono što im nedostaje jeste samo C vitamin. Tako da će, u svakom slučaju, pomoći kod bilo kog parametra anemije ukoliko je varenje besprekorno.

Na spisku nisu cvekla i seme koprive, da li ove namirnice mogu pomoći kada je apsorpcija gvožđa u pitanju?

Namirnice biljnog porekla bogate gvožđem:

– spanać i kelj
– suvo voće (grožđe i kajsije)
– sočivo, pasulj
– obogaćene žitarice
– pirinač

– Pomažu i seme koprive i cvekla. Obično se preporučuje da se uzme i med i seme koprive. Uvek možete napraviti čaj od toga i dodati limuna da ne bi zarđalo gvožđe, jer gvožđe rđa. Vitamin C služi da smanji to rđanje. Isto tako, kad se potopi u med to služi da se smanji oksidaciju gvožđa.

Sa čime ne bi trebalo da se kombinuju ove namirnice da bi efekti apsorpcije bili što bolji?

– Od ovih namirnica koje su navedene svaka od njih se može jesti sama. Nije problem kombinovati sočivo i spanać zajedno, problem nastaje kada neko ko ima anemiju konzumira spanać, a da pri tome taj spanać kuva sa mlekom.

Namirnice koje pospešuju apsorpciju gvožđa:

– hrana bogata vitaminom C (paprika, citrusi, lisnato povrće, bobičasto voće)
– hrana bogata vitaminom A (šargarepa, batat, spanać, kelj, crvena paprika, kajsije, breskve, pomorandže)
– hrana bogata folnom kiselinom (lisnato povrće, džigerica, jaja, seme suncokreta, morski plodovi, kikiriki, obogaćene žitarice)
– hrana bogata vitaminom B12 (govedina, džigerica, piletina, sirevi, jaja)

Suve kajsije i suvo grožđe namirnice izuzetno bogate gvožđem. Dovoljno je dnevno uzeti šaku
suvog voća kako bi se unela preporučena dnevna doza gvožđa.

Šta su to obogaćene žitarice?

– Anemija je veliki problem i onda smo odlučili da u žitarice dodajemo malo gvožđa, malo vitamina B. Čak se pokazalo da ljudi koji su anemični odlično apsorbuju odatle gvožđe iz tih žitarica, bolje nego iz prirodne hrane

Ako neko ima anemiju, a zna da su mesa ta koja će dati gvožđe, koliko puta nedeljno treba da jede meso?

– Ja bih rekao da može i svakog dana, ali ne ogromnu količinu. Neka to bude veličine šake, dakle sto grama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare