18. Juna 2024.

Nuklearne bojeve glave su raspoređene: Sprema nam se nuklearni armagedon?

Podatak objavljen u ponedeljak, da su globalna izdvajanja za nuklearno naoružanje porasla za 13 odsto, dodatno je podgrejao strahove da svet hrli ka nuklearnoj apokalipsi.

Naime, prema podacima “Međunarodne kampanje za ukidanje nuklearnog oružja” (Ican), globalna izdvajanja za nuklearno oružje popela su se na rekordnih 91,4 milijarde dolara tokom 2023.

Prema podacima Icana, svih devet svetskih nuklearnih sila je povećalo potrošnju na nuklearno naoružanje, a posle SAD sa 51,5 milijardi dolara, najviše je izdvojila Kina i to 11,9 milijardi dolara. Treća po redu je Rusija sa 8,3 milijardi dolara, a prate je Velika Britanija sa 8,1 i Francuska sa 6,1 milijardi dolara, preneo je Blic pisanje Gardijana.

Globalna izdvajanja za nuklearno naoružanje su u proteklih pet godina porasla za 34 odsto, odnosno 23,2 milijarde dolara. U tom periodu izdvajanje SAD je poraslo za 45 odsto, a Britanije za 43 odsto, a prema trenutnim trendovima premašiće 100 milijardi dolara u 2024, navodi Gardijan.

Drugi podaci, koje je utvrdio Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira (Sipri), pokazuju da je broj aktivnih nuklearnih bojevih glava takođe nešto veći – 9.585 – uglavnom zbog toga što je Kina povećala svoj arsenal sa 410 na 500.

Najveće nuklearne sile ostaju – kako je i bilo od pedesetih godina – SAD i Rusija, koje poseduju oko 90 odsto svih bojevih glava. Rusija ima 4.380 nuklearnih bojevih glava – raspoređenih ili na skladištu – u poređenju sa američkih 3.708, naveli su istraživači Siprija.

Procenjuje se da je “Rusija rasporedila oko 36 bojevih glava više sa operativnim snagama nego u januaru 2023”, naveli su istraživači Siprija, dodajući da nema čvrstih dokaza da je Moskva rasporedila bilo koju od svojih nuklearnih raketa u Belorusiji, uprkos javnim izjavama ruskog i beloruskog predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

Britanski nuklearni arsenal je nepromenjen – 225, kao i francuski – 290, pokazuju procene. Ipak, Britanija je pre tri godine najavila da će podići gornju granicu na broj bojevih glava koje je spremna da uskladišti na 260.

NATO stavlja nuklearne bojeve glave u stanje borbene gotovosti?

Dok potrošnja raste, NATO članice razmatraju mogućnost stavljanja nuklearnih bojevih glava alijanse u stanje borbene gotovosti

“Neću ulaziti u operativne detalje o tome koliko nuklearnih bojevih glava treba biti u borbenoj gotovosti… ali moramo se konsultovati o ovim pitanjima. To je upravo ono što radimo”, rekao je britanskom Telegrafu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je rekao da NATO mora svetu da pokaže svoj nuklearni arsenal kako bi poslao jasan signal neprijateljima alijanse. Ukazao je da Kina aktivno ulaže u svoj nuklearni arsenal, koji će, prema njegovim rečima, porasti do hiljadu bojevih glava početkom 2030-ih.

“To znači da će NATO, u ne tako dalekoj budućnosti, verovatno biti suočen s nečim sa čime se ranije nije suočavao – sa dva potencijalna protivnika sa nuklearnim oružjem, Kinom i Rusijom. I, naravno, to ima svoje posledice”, rekao je Stoltenberg.

Putinova vojna doktrina

Tokom rata u Ukrajini, predsednik Rusije je više puta pominjao mogućnost nuklearnog armagedona, piše Msn.com. Optužio je NATO države da namerno žele da eskaliraju rat svojom vojnom podrškom Kijevu. Putin je upozorio zapadne lidere da rizikuju direktan sukob sa Rusijom koji bi mogao dovesti do Trećeg svetskog rata i svega što to povlači za sobom.

Scenariji u kojima bi Rusija teoretski mogla da upotrebi nuklearno oružje navedeni su u ruskoj vojnoj doktrini i u “Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja”. Prema tim dokumentima, to bi bilo moguće u slučaju agresije na Rusiju ili njene saveznike upotrebom oružja za masovno uništenje, ili agresije upotrebom konvencionalnog naoružanja kada je ugroženo postojanje same države.

Ali, Putin možda planira da promeni rusku nuklearnu doktrinu u jeku rata u Ukrajini.

Putin je ranije ovog meseca, govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, pomenuo rusku nuklearnu doktrinu, kako su prenele državne “RIA novosti”.

“Ova doktrina je živi instrument, a mi pažljivo posmatramo šta se dešava u svetu, oko nas, i ne isključujemo pravljenje nekih izmena u ovoj doktrini”, rekao je on, dodajući da “misli da se takav slučaj nije pojavio”, preneo je Njuzvik.

Putin je takođe rekao da ruska nuklearna moć prevazilazi onu koja je korišćena protiv Japana u Drugom svetskom ratu, te upozorio da bi Rusija mogla da uzvrati ako veruje da su se zapadne zemlje direktno mešale u rat.

“Na kraju, ako vidimo da su se ove zemlje uključile u rat protiv nas, zadržavamo pravo da postupimo na isti način. To dovodi do ozbiljnih problema. Ako neko misli da je moguće snabdeti ratnu zonu takvim oružjem da bi napao našu teritoriju i stvarao probleme za nas, zašto mi nemamo pravo da uradimo isto”, rekao je on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Milan1
Milan1
24 dana prije

“Biće skoro propast svijeta-nek’ propadne, nije šteta!”