Ako tražite savršeni desert za novogodišnji sto, a nemate vremena za komplikovane recepte i dugotrajno pečenje, ovaj novogodišnji kolač je pravo rješenje.
Njegova priprema je brza, ne zahtijeva rernu, sadrži malo šećera, a okus je bogat i kremast, baš onakav kakav se očekuje od prazničnog kolača.
Ovaj kolač idealan je za sve koji žele laganiji desert, ali i za one koji žele impresionirati goste jednostavnim, a elegantnim slatkim. Popularnost recepta najbolje pokazuje podatak da je prikupio čak 36 miliona pregleda.
Potrebni sastojci:
Za podlogu:
200 g mljevenih keksa
100 g mljevenih oraha (ili drugih orašastih plodova po želji)
80 g maslaca
Prstohvat soli
Za kremu:
200 ml slatkog vrhnja
400 g krem sira
50 g šećera u prahu
Za dekoraciju:
Sjeckani orašasti plodovi
Ribana čokolada ili kakao (po želji)
Priprema:
Keks i orahe pomiješajte u jednoj posudi. Dodajte otopljeni maslac i prstohvat soli, pa dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Dobijenu masu utisnite na dno okruglog kalupa, poravnajte i ostavite sa strane.
U drugoj posudi umutite slatko vrhnje dok ne postane čvrsto. Zatim dodajte krem sir i šećer u prahu, pa kratko mutite dok se svi sastojci ne povežu u glatku i kremastu smjesu.
Krem ravnomjerno rasporedite preko podloge od keksa, poravnajte površinu i po vrhu pospite orašaste plodove, čokoladu ili dekoraciju po želji. Kolač ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat kako bi se lijepo stegnuo. Nakon toga je spreman za rezanje i posluživanje.
Za zdraviju verziju recepta, količinu šećera možete dodatno smanjiti ili ga zamijeniti medom ili prirodnim zaslađivačem. Takođe, kolač možete obogatiti voćem poput malina, borovnica ili korice naranče za osvježavajuću aromu, prenosi Dnevno.