28. Novembra 2023.

Novi udarac Zdravku Mamiću

Htio bih dati iskaz o krivnji, izgovorio je jutros Igor Krota, jedan od sedmoro osumnjičenih na suđenju braći Mamić i ostalima za izvlačenje najmanje 144 miliona nekadašnjih kuna, odnosno 19,1 milion evra iz Dinama.

“Osjećam se krivim za sve što mi se iz optužnice stavlja na teret. Ne želim iznositi daljnju obranu i ne želim odgovarati na pitanja. Nije ništa sporno od navoda koji mi se stavljaju na teret, želim da se ovaj postupak što prije riješi”, dodao je Krota.

Konsultovao se, kaže, s advokatom.

Nakon Nikkyja Arthura Vuksana, Krota je drugi koji je priznao krivicu za izvlačenje novca iz Dinama.

“S obzirom na priznanje Igora Krote, predlažem da se kazneni postupak u odnosu na optuženog Krotu razdvoji”, kazao je potom tužilac Sven Mišković, a Krotin branilac s time se složio.

Postupak je potom i razdvojen, a Krota je napustio sudnicu, potapšavši Damira Vrbanovića po ramenu u prolazu. Pojasnimo, Krota se nije nagodio, nego je priznao krivicu pa će u posebnom postupku biti odlučeno o visini kazne. Kako je u razgovoru s novinarima na sudskom hodniku Krota objasnio, krivični je proces protiv njega i ostalih započeo prije osam godina, u novembru 2015. bila su hapšenja, pa samo želi sve što prije okončati, “otići doma i zatvoriti knjigu”.

Ispitano je, podsjetio je, tek 11 svjedoka od njih 240.

“Ne želim i sa 70 godina dolaziti tu”, dodao je.

Krota je prije desetak dana otkazao punomoć dotadašnjim advokatima pa je rasprava protekle sedmice stoga odgođena, a na današnjem se ročištu pojavio s novim braniocem i priznao krivicu. Sličan scenario se, podsjetimo, dogodio i u slučaju Vuksanove nagodbe, prenosi Večernji.hr.

Igor Krota je petoosumnjičeni na suđenju Zdravku Mamiću i još petorici.

Branioci Zdravka i Marija Mamića, Filip Glavaš i Ivan Stanić Jutarnjem su samo kratko rekli da Krotino priznanje neće imati negativan uticaj na njihove branjenike, jer se u odnosu na njih nastavlja dokazni postupak, a oni su uvjereni da su dokazi na njihovoj strani.

Inače, Krota je bio okrivljen da je kao vlasnik i voditelj firme registrovanih u Hong Kongu, Kipru, Gibraltaru i Sejšelima učestvovao u, kako USKOK navodi, ‘‘zločinačkom udruženju koje je organizirao i vodio Zdravko Mamić‘‘ te da se i preko njegovih firmi iz Dinama nezakonito izvlačio novac.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare