25. Septembra 2023.

Novi udar Ališe Kerns na SPC: Manastir Banjska predstavili kao gnijezdo “srpskih terorista”

Pojava “srpskih specijalnih jedinica” koje su navodno fotografisane na severu Kosmeta, i to gle baš kod manastira Banjska, savršeno se uklapa sa narativom predsednice Spoljnopolitičkog odbora britanskog parlamenta i određenih obaveštajnih krugova.

Bezbednosno-politički triler na severu Kosova i Metohije ima sve elemente hibridnog rata protiv Srbije, a čiji su se obrisi mogli naslutiti u mesecima koji su iza nas.

Primera ima mnogo, ali je znakovito da se u središtu priče nalazi Srpska pravoslavna crkva i manastir Banjska, koji su u prištinskim medijima, ali i kod pojedinih inostranih glasila, označeni kao sigurno utočište za “srpske kriminalne strukture” i “vojnu formaciju”, odakle se izvode napadi i na policiju takozvanog Kosova.

Te informacije juče rano ujutru preplavile su albanske kanale i na pravom su tragu paškvile koju je ne tako davno skovala Ališa Kerns, šefica Odbora za spoljnu politiku parlamenta Velike Britanije i proverena albanska i bošnjačka lobistkinja, pišu “Večernje novosti”.

Naime, pomenuta ambiciozna torijevka je početkom jula, tokom sednice skupštine, navela da se oružje iz Srbije švercuje kolima Hitne pomoći i onda istovaruje u pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

“Zato je bezbednosna slika tako surova. Predugo nismo uspevali da prozovemo naoružane srpske milicije koje deluju na severu Kosova. U vladi su svesni, sa vojnicima koji su se tek vratili sa služenja u Kforu, da se oružje švercuje preko granice u pravoslavne hramove kolima Hitne pomoći. Kada naše trupe pokušaju da dobiju dozvole da odu po njih, to traje predugo. Do trenutka kada se nabavi dozvola, gle iznenađenja, Hitna pomoć se pojavi u crkvi i ponovo izvadi oružje.”

Ove monstruozne optužbe munjevito je demantovao Kfor, a od stavova Kernsove zvanično se ogradio i ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot, navodeći da su u pitanju njeni lični stavovi.

No, Kernsova nije mirovala ni juče. Tako je poručila “da je duboko zabrinuta zbog orkestriranog napada na Kosovsku policiju”:

“Situacija još nije rešena ni za pucnjavu prijavljenu u manastiru Banjska. Prve slike sugerišu da su naoružani ljudi dobro finansirana i opremljena milicija, uključujući i oklopna vozila. Mora se podržati odgovornost i oni se moraju suočiti sa pravdom”.

Pojava “srpskih specijalnih jedinica” koje su navodno fotografisane na severu Kosmeta, i to gle baš kod manastira Banjska, savršeno se uklapa sa narativom predsednice Spoljnopolitičkog odbora britanskog parlamenta i određenih obaveštajnih krugova, koji su u koordinaciji sa privremenim institucijama u Prištini i poveli pomenutu harangu protiv SPC i njenog sveštenstva na KiM.

Da prisustvujemo organizovanom pokušaju ostvarenja ovog plana svedoči neverovatna koncentracija unisonih izjava zapadnih političkih predstavnika i dobro poznatih izaslanika, koji oštro osuđuju napad na jedinice KPS kod Banjske, gde zahtevaju da se počinioci pronađu i kazne, dajući blanko podršku režimu u Prištini za širu operaciju na severu Kosmeta, ne ulazeći detaljnije u to šta se zapravo desilo u rano nedeljno jutro.

Podgrejana je i teza o navodnoj ugroženosti “demokratskog Kosova” od strane “srpskog agresora”. Tako je bivši ministar odbrane privremenih institucija u Prištini Armend Mehaj pozvao zemlje NATO da u svoje članstvo prime tzv. Kosovo čime bi se “odvratili upadi srpskih bezbednosnih snaga severno od reke Ibar”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare