11. Oktobra 2023.

Novi obrt u Podgorici: Demokrate ulaze u vladu, Bošnjaci ispadaju, Mandić šef parlamenta?

Mandatar 44. Vlade Crne Gore ima još mesec dana da sastavi svoj kabinet, a crnogorski mediji prenose da je na korak do tog cilja

Predsedništvo Demokratske Crne Gore prihvatilo je sinoć, na elektronskoj sednici, ponudu mandatara Milojka Spajića da ova stranka uđe u novu, 44. vladu Crne Gore, prenosi portal RTCG.

Demokratama je ponuđeno šest ministarstva, odbrana, unutrašnji poslovi, kultura, ekologija, održivi razvoj, turizam i razvoj severa zemlje, kao i mesta zamenika premijera i dva potpredsednika u vladi koja bi trebalo da ima 18 ministarstava. Istovremeno, prenosi RTCG svoja nezvanična saznanja, za Spajića nije bio prihvatljiv uslov Bošnjačke stranke da u vladu uđe i SD pa su za sada, Bošnjaci navodno van vlade.

Po računici ovog portala, mandatar Spajić obezbediće najverovatnije podršku najmanje 49 poslanika u Skupštini Crne Gore. U najnovijem obrtu u procesu formiranja vlade, RTCG prenosi da se lider Demokrata Aleksa Bečić, kako bi ceo proces bio deblokiran, odrekao mesta šefa parlamenta i da će umesto te pozicije dobiti nova mesta u vladi.

Navodni dogovor podrazumeva da će mesto šefa Skupštine Crne Gore pripasti koaliciji “Za budućnost Crne Gore” odnosno Andriji Mandiću, a ZBCG će za manjinsku podršku vladi dobiti 40 odsto mesta “po dubini”.

SNP bi zadržao resore koji su raniji bili u igri, a u vladi bi se mogla naći i Ujedinjena Crna Gora koja je ranije podršku Spajiću uslovila učešćem ZBCG u izvršnoj vlasti.

Portal “Vijesti” jutros pravi računicu da bi Spajić do većine mogao doći i bez glasova manjinskih stranka. Kako prenose “Vijesti”, ako ideju Spajića podrži svih 24 poslanika PES-a, uključujući i one koji su odbili da podrže prvi plan mandatara da pravi vladu bez ZBCG, kao i 13 poslanika Mandića i Kneževića, sedam Demokrata i dva poslanika SNP-a, Spajić bi došao do većine od 46 poslanika odnosno pet više od minimuma za izbor nove vlade.

“Vijesti”, međutim, postavljaju pitanje da li bi međunarodni partneri Crne Gore, prvenstveno SAD prihvatili aranžman koji podrazumeva učešće ZBCG u vlasti, i podsećaju da je ambasada SAD u više navrata poručivala da im ZBCG nije saveznik te da se raduju saradnji s vladom čiji članovi podrazumevaju pristupanje Crne Gore EU, jedinstvenu podršku NATO i Ukrajini, građansku prirodu države.

Zanimljivo je da se noćas i jutros u najnovijim kombinacijama nigde ne spominje sudbina GP URA premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića. Pre samo dva dana informacije iz Podgorice govorile su da će Spajić pokrenuti nove razgovore i sa ZBCG ali i sa GP URA.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare