5. Septembra 2023.

Novi haos na KiM: Upali su i prijetili Srbima

Grupa osoba upala je danas u četiri srpske stambene zgrade u Lešku i Sočanici, stanarima zaprijetila nasilnim iseljavanjem.

Oni su im rekli da će, ukoliko to ne učine, imati problema sa policijom, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

„Grupa osoba predvođenih Kurtijevim emisarom, tzv. zamjenikom ministra Radoicom Radomirovićem danas je upala u četiri srpske stambene zgrade u Lešku i Sočanici, u kojima žive majke sa malom djecom, socijalno ugroženi, penzioneri i zaprijetili im nasilnim iseljavanjem, te da će ukoliko to ne učine imati problem s policijom”, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

RIJeč je o zgradama koje su građene sredstvima Vlade Srbije, preko Kancelarije za KiM i lokalne samouprave, navodi se u saopštenju i ističe da one nikakve veze sa Prištinom nemaju, niti Priština ima pravo da njima raspolaže.

„Nema sumnje da je reč o nastavku terora Prištine kojim diriguje Aljbin Kurti, koji želi da zaposedne srpske objekte na severu i protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta“, poručuju iz Kancelarije za KiM.

Napominju da stanovnici ovih zgrada posJeduju rješenja o stanovanju i da su uznemireni ovakvim postupanjem „Kurtijevih emisara”.

Ističu i da nema sumnje da bi svaki pokušaj njihovog iseljavanja doveo do novih tenzija i krize na sjeveru i eskalacije situacije, što, kako kažu Beograd i Srbi nikako ne žele, ali u Prištini „svakodnevno sanjaju“.

„Ističemo da je ista ova grupa Kurtijevih bandita sinoć upala i u neuseljenu zgradu u Leposaviću, takođe građenu sredstvima Kancelarije za KiM, gde su zamenili brave i preoteli imovinu”, podsjeća Kancelarija.

Dodaju da su o ovim neovlašćenim upadima u posjed odmah obavjestili i međunarodne predstavnike i posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka.

„Srpski narod na severu KiM samo želi da živi u miru na svom kućnom pragu sa komšijama Albancima, ali je očigledno da Prištini takav scenario ne odgovara zbog čega svakodnevno povlači poteze koji nisu u duhu deeskalacije“, poručuje u saopštenju Kancelarija za KiM.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare