16. Februara 2023.

Novi dokazi o umešanosti SAD u sabotaži Severnog toka; Vašington odbacuje optužbe

U vojnim vežbama NATO-a “Baltops 2022” koje su prošlog leta održane u Baltičkom moru, učestvovali su američki ronioci sa opremom koja se koristi za ronjenje na velikim dubinama, navodi se u anonimnom pismu koje je primio američki novinar Džon Dugan, javlja “Sputnjik”.

Autor pisma je navodno učestvovao u vojnim vežbama, a prema njegovim rečima, 15. juna 2022. godine helikopterom je stigla grupa Amerikanaca u civilu.

“Prvo mi je palo na pamet da izgledaju kao grupa terorista”, piše anonimni autor pisma i dodaje da su ronioce dočekali viceadmiral Šeste flote Ratne mornarice SAD i grupa ljudi u civilu, ali da nije čuo njihov razgovor zbog buke helikoptera.  

On navodi da je kod američkih vojnika primetio ronilačke aparate MK-29 koji sadrže mešavinu kiseonika i helijuma za ronjenje na velike dubine. Pored toga, američka vojska je navodno imala i drugu visoko profesionalnu i skupu opremu koju ne koriste obične vojne pomorske jedinice, a vojnici su, tvrdi autor anonimnog pisma, takođe sa sobom doneli manje kutije.

Ronioci su tvrdili da su došli kako bi učestvovali u vežbama uklanjanja mina. Kako su rekli, trebalo je da stignu u naznačeno područje gumenim čamcem, zatim da pronađu i onesposobe protivbrodske mine. Međutim, sa sobom nisu imali specijalnu opremu kako bi izvršili takav zadatak, tvrdi autor.

Pored toga, kako se navodi u pismu, američki vojnici nakon razgovora sa američkim viceadmiralom nisu otišli u područje predviđeno za vežbe i odsustvovali su duže vreme.

“Napustili su čamac sa svojim ronilačkim aparatima i nestali su pod vodom. Tamo su proveli više od šest časova. Ne postoji takva autonomna oprema koja će omogućiti roniocu da ostane pod vodom šest sati. Sa najnovijim vojnim sistemima to je moguće maksimalno tri-četiri sata”.

On tvrdi da su se vratili bez kutija, nakon čega ih je pokupio helikopter.

Uoči vojnih vežbi na brifingu koji je organizovao američki Stejt department, komandant Šeste flote SAD viceadmiral Judžin Blek izjavio je da će se u program vojnih vežbi uključiti podvodno miniranje.

Međutim, pošto Dugan nije mogao da stupi u kontakt sa autorom pisma, nije uspeo da potvrdi identitet američkog viceadmirala o kome anonimni svedok govori.

Po rečima Dugana, on ima sve razloge da veruje anonimnom izvoru koji mu je poslao dokaze – fotografije sa vojnih vežbi i dokumenta, ali je zamolio da se ne objavljuju kako ga ne bi mogli identifikovati.

Dugan je primio pismo 2. oktobra, a pošiljalac je u svojoj poruci naveo da je koristio imejl adresu za jednokratnu upotrebu. Dugan je pokušao da kontaktira autora pisma, ali bezuspešno.

“U potpunosti verujem onome što piše u pismu. Ono sadrži detalje koje je mogla da pruži samo osoba koja je dobro upoznata sa vežbama ‘Baltops 2022’ i opremom koja se koristi na velikim dubinama”, rekao je Dugan za “Sputnjik”.

Vašington negira optužbe, traži nastavak istrage

Sjedinjene Američke Države odbacuju sve optužbe o umešanosti u eksplozije na gasovodima Severni tok i žele da se istraga o incidentima nastavi, poručila je ambasadorka SAD pri NATO-u Džulijen Smit.

“Svaka aluzija te vrste je besmislena”, izjavila je Smit za “Blumberg”, istovremeno pozivajući na nastavak istrage kako bi se utvrdili odgovorni za eksplozije. 

Ona je reagovala na pisanje američkog novinara Simura Herša koji je objavio istraživanje u kom je izneo tvrdnju da SAD stoje iza sabotaže Severnog toka. 

RT.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare