11. Oktobra 2023.

Novi Counter-Strike 2 sistemski zahtjevi eliminišu jedan broj igrača

Valve je donjeo odluke zbog kojih se nad njegovom novom pucačinom Counter-Strike 2 nadvijaju crni oblaci – obavezan 64-bitni CPU i nema više podrške za macOS

Posle skoro dve nedelje od lansiranja dugo očekivane nadogradnje CS:GO pucačine u vidu Counter-Strike 2 stižu vesti koje sada eliminišu jedan broj igrača zbog novih sistemskih zahteva igre. Kompanija Valve odlučila je da ukine podršku za starije sisteme, uključujući DirectX 9 i 32-bitne operativne sisteme, ali i za macOS.

Podrška za Windows i Linux operativne sisteme ostaje, a igra će od sada zahtevati 64-bitne procesore. Ovakvu odluku, Valve pravda „najvećim tehničkim skokom u istoriji CS-a“ i tehnološkim napretkom, a cilj kompanije je, kako tvrdi, da nastavi da razvija igru u godinama koje dolaze.

Ukidanje podrške za Apple ljubitelje može izgledati kao prilično tvrdoglava odluka, ali kompanija objašnjava da oni predstavljaju manje od jednog procenta aktivnih CS:GO igrača.

Podrška za isključivo 64-bitni Windows i Linux svodi se i na kompatibilnost sa Steam Deck platformom. Oni koji u budućnosti ne budu mogli da pokrenu Counter-Strike 2, sada će imati pristup onome što kompanija naziva „nasleđem CS:GO“ (legacy version), verzija koja će biti podržana do 1. januara 2024. Igrači koji su nedavno kupili Prime status koji im otključava određene karakteristike igre, Valve poručuje da mogu da podnesu zahtev za povraćaj novca ukoliko njihova kupovina spada u period između 22. marta i 27. septembra ove godine. Povraćaj novca biće opcija najkasnije do 1. decembra ove godine.

Ipak, nalozi sa zabranama ne ispunjavaju uslove za povraćaj novca.

Kada je u pitanju CS:GO legacy, kompanije je opisuje kao zamrznutu verziju igre koja ima sve CS:GO karakteristike osim zvanične podrške za povezivanje. Onog trenutka kada Valve prestane sa podrškom za ovu verziju u januaru, igra će i dalje biti dostupna, ali određene funkcije poput pristupa inventaru mogu degradirati ili jednostavno neće raditi.

Za neke možda neočekivan korak, ali od kada je Valve najavio Counter-Strike 2, postalo je jasno da CS:GO polako odlazi u penziju. Counter-Strike 2 stigao je unapređen i potpuno besplatan u relativno stabilnom stanju sa nekim prijavljenim bagovima kao što je pogrešno okretanje noža u stranu, ali za sada izgleda će biti dobar naslednik CS:GO.

Međutim, iako nova igra ima trenutno ukupnu pozitivnu ocenu na Steam platformi, ne treba zaboraviti da su milioni pozitivnih recenzija preneti sa CS:GO verzije, koju je Valve jednostavno zamenio novom. No, vremena za negativne, ali i za pozitivne kritike i dalje ima još mnogo, s obzirom na to da je igra izašla pre nešto manje od dve nedelje.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare